Europa sub ameninţarea unui moment de tipul Lehman Brothers

69

Nici nu ieşiseră bine grecii de la urne, că atât reprezentanţi ai FMI cât şi ai Băncii Mondiale trăgeau semnalul de alarmă cu privire la iminenţa unui moment de tip „Lehman Brothers" în Europa.

Şeful Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că mesajul său din cadrul summitului G20, ce începe astăzi, va pune accentul pe iminenta criză globală. În opinia sa, criza riscă să se declanşeze, în cazul în care situaţia nu este gestionată corect. O asemenea criză globală declanşată de Europa va avea consecinţe grave în primul rând pentru ţările în curs de dezvoltare, dar nu numai.

Continuând în aceeaşi notă, Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional, i-a îndemnat pe europeni să dea cât mai rapid un semnal puternic al voinţei lor colective de a-şi consolida uniunea monetară. Ea a menţionat că este necesar ca totul să fie sub o autoritate a zonei euro (de tipul trezoreriei europene sau a unei agenţii de trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei) şi nu a băncilor centrale naţionale.

În 2008, banca americană Lehman Brothers a cerut începerea procedurilor de declarare a falimentului „pentru a-şi proteja activele". Anunţul Lehman Brothers a făcut ca bursele din întreaga lume să înregistreze scăderi substanţiale şi, astfel, să se declanşeze cea mai mare criză economică globală de după 1930.