Franţa, prima ţară europeană ce recunoaşte alianţa anti-Assad

16

Preşedintele Francois Hollande a anunţat marţi că ţara sa recunoaşte oficial coaliţia din Siria înfiinţată duminică ca unic reprezentant legitim al poporului sirian şi că va lua în considerare înarmarea rebelilor pentru a pune capăt războiului civil ce durează de peste un an şi zece luni.

Astfel, Franţa a devenit prima ţară occidentală care recunoaşte noua coaliţie. Zilele trecute, reprezentanţi ai SUA au afirmat că recunosc alianţa, însă au declarat că gruparea trebuie să-şi demonsteze capacitatea de a reprezenta poporul în interiorul ţării.

Coaliţia Naţională Siriană a Opoziţiei şi Forţelor Revoluţionare speră să obţină susţinere internaţională. Recunoaşterea din partea Franţei şi a SUA este un vot de încredere important, însă opoziţia siriană trebuie să convingă comunitatea internaţională că armele pe care aceştia le solicită nu vor cădea pe mâini nepotrivite.

Aceasta nu este prima dată când Franţa face primul pas, între statele europene, pentru a susţine opoziţia dintr-o ţară din Orientul Mijlociu. Decizia Franţei de a susţine forţele opoziţiei din Libia, care l-au dat jos pe dictatorul Muammar Gaddafi, a condus la un val de simpatie şi susţinere ce a pus capăt unui regim de câteva decenii.