Olanda va avea „autostrăzi inteligente” din 2013 (Foto)

52

Firma olandeză de design Studio Roosegaarde şi compania de construcţii Heijmans Infrastructure urmează să aducă în secolul 21 autostrăzile din sudul Olandei. În acest sens, autostrăzile vor fi interactive şi adaptate maşinilor electrice.

Începând de anul viitor, pe o durată de cinci ani, 20 de inovaţii vor fi implementate pe autostrăzi, pentru a oferi o siguranţă mai mare şi pentru a economisi energie. Astfel, între noutăţile propuse de olandezi se numără marcaje fluorescente, care avertizează asupra condiţiilor de îngheţ şi lumini interactive.

Totuşi, inginerii nu şi-au propus să renunţe cu totul la luminile de pe marginea drumului. Acestea vor fi mai inteligente şi se vor aprinde doar când se va apropia o maşină. Cu câteva zeci de metri înainte ca maşina să ajungă în dreptul stâlpului de iluminat, lumina acestuia se va aprinde, conducând la o vizibilitate asemănătoare unei set suplimentar de faruri.

O atenţie deosebită a fost acordată creerii unei benzi prioritare pentru maşinile electrice. Această invenţie va crea un câmp magnetic, ceea ce va permite încărcarea bateriei în timpul deplasării vehiculului. Inginerii olandezi speră că această inovaţie să contribuie la o acceptare pe scară largă a maşinilor electrice.