43 de ani în Bundestag: de la revoluţia pantalonilor la piercing-uri

39

În Bundestag, printre parlamentari serioşi şi îmbrăcaţi la patru ace, şi-a făcut loc şi tânăra poloneză Agnieszka Brugger. Datorită cerceilor din nas şi buză, Agnieszka se temea că nu va fi luată în serios de colegii săi. Însă mentalitatea s-a schimbat mult în ultimele patru decenii, când parlamentarele nu aveau voie nici măcar să poarte pantaloni.

Agnieszka a aderat la Partidul Verzilor din 2004 şi este parlamentară din 2009. Atitudinea fără prejudecăţi cu care a fost întâmpinată tânăra de doar 28 de ani se datorează însă curajului unei deputate SPD, care în aprilie 1970 a făcut un gest remarcabil.

Lanelotte von Bothmer, căci despre ea este vorba, care a îndrăznit să apară în Parlament într-un elegant costum cu pantaloni, a dat naştere unui scandal de proporţii, scindând Republica. Gestul, neobişnuit chiar şi pentru Lanelotte, care obişnuia să poarte numai fuste, a fost unul de protest faţă de preşedintele de atunci al Bundestagului, creştin-socialul Richard Jaeger.

Acesta afirmase că nu va permite niciodată unei femei să intre în Bundestag îmbrăcată în pantaloni şi cu atât mai puţin să ţină un discurs în faţa plenului. Cu toate acestea, în octombrie Lanelotte nu doar că a apărut în pantaloni, ci a şi luat cuvântul, provocând un val de strigăte de indignare din partea bărbaţilor prezenţi, relatează Deutsche Welle.