Ce reflectă portretele atacatorilor de la Boston

67

Mama celor doi tineri arestaţi pentru orchestrarea atacurilor din timpul Maratonului de la Boston insistă că fiii ei sunt nevinovaţi şi că nu sunt nicidecum terorişti. Investigaţiile jurnaliştilor americani par să indice contrariul.

O rugăciune către Allah face fundalul unui videoclip postat de Tamerlan Tsarnaev pe contul lui de YouTube, printre alte clipuri cu muzică pop rusească sau dance-trance, şi videoclipuri despre Cecenia, Islam şi jihad. Fără a indica spre un grup anume, clipurile „par să fie aluzii ale unei dorinţe profunde de a deveni un erou al jihadului", notează Christian Science Monitor.

Tamerlan Tsarnaev a crescut în Kîrgîzstan şi Dagestan, însă familia lui a decis să ceară azil pplitic în SUA, pe fondul ameninţării constante din partea cecenilor. Tânărul despre care se spune că ar fi fost nefericit de mutare s-a orientat spre religie.

La fel s-a întâmplat şi cu mama lui, despre care AP relatează că s-a apropiat mai strâns de islamism în a doua tinereţe. Dintr-o tânără „rebelă", care îşi purta părul tapat ca vedetele muzicii pop a anilor 80, în ultima vreme, spun apropiaţii ei, femeia a început să poate hijab şi să consulte un cleric pentru îndrumare în viaţă.

Tsarnaev a parcurs traseul clasic: inadaptare, frustrare, conversie la religie activă, paranoia, conspiraţie, violenţă criminală, notează şi Europa Liberă.

Potrivit Boston Globe, în timp ce fratele cel mare era întreţinut de soţia sa, fratele cel mic, Djohar Tsarnaev, ar fi fost traficant de droguri. Aflată încă în stare de șoc, soţia lui Tamerlan Tsarnaev a recunoscut într-un comunicat citit de avocaţii săi că a fost uluită să descopere că soţul și cumnatul său au fost implicaţi în atentatul care s-a soldat cu trei morţi și 264 de răniţi.

Experţi citaţi de France Presse au subliniat, în analiza asupra evenimentelor de la Boston, dificultatea sau chiar imposibilitatea de a evita atacurile teroriste conduse de indivizi izolaţi.