Merkel cere socoteală pentru că americanii i-au ascultat telefonul

42

Germania a găsit dovezi credibile care arată că telefonul personal al Angelei Merkel a fost ascultat de către Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite, lucru care a înfuriat-o la culme pe doamna cancelar.

Potrivit Guardian, aceasta i-ar fi telefonat personal președintelui american miercuri seara pentru a-i cere explicaţii. Ea și-a bazat îngrijorările pe o investigaţie realizată de serviciile secrete germane, după ce subiectul spionajului american în Germania a fost îndelung tratat în Der Spiegel.

Scandalul din Berlin vine la doar câteva zile după ce președintele Franţei, François Hollande, a sunat la Casa Albă să îl confrunte pe Obama privind faptul că milioane de telefoane și mesaje private ale cetăţenilor francezi sunt urmărite de NSA.

„Președintele a asigurat-o (n.r. Angela Merkel) că Statele Unite nu monitorizează și nici nu va monitoriza convorbirile cancelarului", citează Guardian. Berlinul nu a fost deloc satisfăcut de acest răspuns, care nu face nicio referinţă la timpul trecut.

Joi și vineri liderii lumii se întâlnesc la un summit în Bruxelles, pentru a discuta despre recuperarea economică și despre imigraţie, dar președintele Franţei insistă să se adauge pe agenda discuţiilor și problema spionajului american. Iar după ce situaţia a fost agravată de descoperirile germanilor, este probabil ca Obama să fie încolţit să dea niște răspunsuri mai satisfăcătoare, scrie BBC.