Copacii în care crește aur

99

Cercetătorii australieni au descoperit că au descoperit urme de aur în frunzele, ramurile și scoarţa copacilor de eucalipt din Australia, scrie BBC. Acest fenomen ar putea indica faptul că la câţiva metri adâncime faţă de copaci ar putea fi îngropate zăcăminte ale metalului preţios.

Cercetătorii australieni au descoperit urme de aur în frunzele, ramurile și scoarţa copacilor de eucalipt din Australia, scrie BBC. Acest fenomen ar putea indica faptul că la câţiva metri adâncime faţă de copaci ar putea fi îngropate zăcăminte ale metalului preţios.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv mare care folosește raze X, denumit sincrotron. Cu ajutorul acestuia, specialiștii au reușit să cerceteze în detaliu materia.

Unul dintre experţi, dr. Mel Lintern, geochimist la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Australia a declarat că „noi credem că acești copaci acţionează ca o pompă hidraulică". Astfel, prin intermediul rădăcinilor, odată cu apa din sol sunt absorbite și particule mici de aur dizolvate.

Cercetătorii punctează însă că aurul se găsește în cantitate mică în frunzele de eucalipt. Așa cum aprecia dr. Lintern, pentru a confecţiona un inel de aur sunt necesari 500 de copaci plasaţi pe zăcăminte de aur. Cu toate acestea, la o adâncime de aproximativ 30 de metri, comorile de aur îngropate sunt mult mai mari.

Modalitatea folosită în descoperirea aurului ar putea contribui la găsirea zăcămintelor de metale preţioase mult mai ușor, micșorând astfel valoarea cheltuielilor, dar și distrugerea mediului înconjurător, subliniază dr. Lintern. Totodată, tehnica ar putea fi eficientă în găsirea zăcămintelor de fier, plumb sau cupru.