Militanţi islamiști arestaţi în Germania

98

Trei militanţi islamiști au fost arestaţi în Germania sub acuzaţia de complot în vederea săvârșirii de acte teroriste. Cei trei au apărut sâmbătă, 30 aprilie, în faţa unei curţi de justiţie în Karlsruhe.

Suspectul principal este un marocan de 29 de ani, Abdeladim El-K., iar ceilalţi doi sunt Jamil S. de 31 de ani, cu dublă cetăţenie germană și marocană și Amic C., de 19 ani, cu dublă cetăţenie germană și iraniană. Conform acuzaţiei cei trei plănuiau încă din decembrie un atac „cu arme și explozibil îndreptat împotriva unor clădiri oficiale și a maselor largi de oameni".

Detaliile au ieșit în presă la o zi după ce cei trei au fost arestaţi în Dusseldorf și Essen. „Raidul de ieri a fost necesar pentru că aveam suficiente informaţii asupra a doi dintre suspecţi în așa fel încât să le oprim acţiunile", a spus procurorul Rainer Griesbaum. Publicaţia Der Spiegel scrie că arestul a avut loc atunci când serviciile de securitate au interceptat comvorbiri în care suspecţii se arătau că se pregătesc de un „test".

„Probabil mai sunt și alţii din aceeași reţea în Germania", a arătat Joerg Ziercke, șeful Biroului de Investigaţii Criminalistice, explicând că autorităţile nu pot garanta eliminarea tuturor riscurilor. Conform oficialilor germani, mai mult de 200 de cetăţeni germani au călătorit în ultimii ani în Pakistan, spre taberele de instruire ale Al Qaeda. Aproximativ 100 de jihadiști au revenit în Germania și sunt supravegheaţi de serviciile de securitate.

În martie 2011 a avut loc primul atentat islamist din Germania, în aeroportul Frankfurt. În octombrie anul trecut Germania a ridicat nivelul de securitate în urma riscului unui atac „pe modelul Mumbai".