Un fiu al lui Gadhafi a fost ucis în bombardamentele NATO

15

Unul dintre fiii lui Gadhafi a fost ucis în bombardamentele de sâmbătă, 30 aprilie. Informaţia privind moartea lui Saif al-Arab Gadhafi a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim.

Gadhafi are șapte băieţi și o fată. Saif al-Arab era în vârstă de 29 de ani, a studiat în Germania în ultimii ani și nu era implicat în politică. Liderul libian și soţia sa se aflau în vizită la Saif când reședinţa acestuia a fost bombardată. Gadhafi și și soţia sa nu au fost răniţi, dar au murit alături de fiul lor și trei nepoţi, aceștia având vârste sub 12 ani.

„A fost o operaţiune expresă de a-l asasina pe liderul ţării", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului libian, afirmând că acţiunea este o violare a legilor internaţionale. El a numit atacul o crimă de război, a ameninţat cu răzbunarea și a spus libienilor „fiecare dintre voi este un Saif al-Arab." Protestatarii libieni pro-Gadhafi s-au adunat în preajma locuinţei lui Gadhafi scandând „vrem să-l răzbunăm pe martir" sau „tinerilor, acum e timpul pentru jihad".

Conform AP, lovitura aeriană de sâmbătă este prima în care familia Gadhafi este o ţintă directă. Totuși generalul locotenent Charles Bouchard, comandantul operaţiunilor NATO, a anunţat că NATO are ţinte militare și nu indivizi. Declaraţia purtătorului de cuvânt libian nu a fost conformată de NATO. Din tabăra rebelilor, vicepreședintele Consiliului Naţional de Tranziţie de la Benghazi a dezminţit știrea, insistând că este o fabricaţie a regimului o nouă minciună în seria de minciuni, „într-o încercare disperată de a atrage simpatia."