Chipsuri, dulciuri și băuturi cu acid – „demonii” kg în plus

251

Chipsurile de cartofi sunt cel mai mare demon din spatele kilogramelor în plus, scrie AP citând un studiu major al Harvard University. Chipsurile sunt cele mai periculoase, urmate de băuturile carbogazoase, dulciurile și îngheţata.

Două treimi dintre adulţii americani sunt supraponderali sau obezi. La copii obezitatea s-a triplat în ultimele trei decenii. Ce mâncăm și modul în care consumăm energia obţinută are un impact mai mare decât exerciţiul fizic sau celelalte obiceiuri prin care vrem să ne controlăm greutate, spune studiul realizat de cercetători de la Harvard University. Rezultatele acestuia au fost publicate în ediţia de ieri a New England Journal of Medicine. Mesajul studiului este simplu: consumaţi mai multe fructe, vegetale, cereale și nuci; reduceţi cartofii, carnea, dulciurile și băuturile acidulate.

„Nu există ceva magic în controlul greutăţii", confirmă unul dintre liderii echipei de cercetare, Dr. Frank Hu. „Dieta și exerciţiul fizic sunt importante pentru a preveni creșterea în greutate, dar dieta joacă rolul mai important."

Doctorii au analizat dieta și stilul de viaţă a peste 120.000 de oameni în cadrul a trei studii pe termen lung, până la 20 de ani. Niciunul nu era obez la începutul studiului. În medie au luat în greutate 10kg. La fiecare patru ani alimentaţia a contribuit cu 2kg iar exerciţiul, pentru cei care au făcut exerciţii fizice, a redus cu sub 1kg. Cel mai mare inamic a fost decoperit în punga de chipsuri. O porţie de chipsuri de 15 bucăţi sau 160 de calorii a dus la 1kg de greutate corporală în plus, în 4 ani. Chipsurile „sunt foarte gustoase și au o textură foarte plăcută. Iar oamenii nu mănâncă doar câteva chipsuri. Ci o pungă întreagă", afirmă expertul în probleme de obezitate Dr. F. Xavier Pi-Sunyer de la spitalul St. Luke's-Roosevelt din New York.

Dulciurile și alte deserturi au însemnat doar 200g în aceeași perioadă, iar băuturie carbogazoase au adăugat 450g. Între alţi factori, creșterea în greutate are ca explicaţii și consumul de alcool, sedentarismul, lipsa sau surplusul orelor de somn (faţă de media de 6-8 ore pe noapte). „În mod instinctual oamenilor le plac grăsimile și dulciurile", spune Dr. David Heber, director al Center for Human Nutrition din partea University of California. „De aceea le spunem oamenilor întotdeauna să mănânce fructe și vegetale."

La începutul lunii guvernul american a prezentat un nou simbol al alimentaţiei sănătoase, farfuria, în care vegetalele și cerealele ocupă un loc important pentru o dietă sănătoasă.