Grecia: Un nou Guvern, fără Papandreou

16

Premierul grec Giorgios Papandreou şi liderul opoziţiei de dreapta Antonis Samaras au ajuns duminică seara la un acord privind formarea unui Guvern de uniune naţională, care nu va fi condus de actualul prim-ministru.

Noul Guvern va fi însărcinat cu „implementarea planului european anticriză" înaintea „viitoarelor alegeri", s-a precizat în comunicatul preşedinţiei Republicii, adăugând că Samaras şi Papandreou vor avea noi discuţii luni pentru a desemna un nou prim-ministru şi a stabili componenţa Guvernului, notează Mediafax.

Acordul politic intervenit între Papandreou şi rivalul său de dreapta lansează un semnal europenilor, care aşteaptă de la Atena un angajament clar privind planul european de reducere a datoriei şi politica de austeritate pe care acesta o impune, evitând în acelaşi timp un vid de putere.

În cazul în care nu vor interveni alte schimbări, Grecia va fi reprezentată luni la reuniunea Eurogrupului de actualul ministru de Finanţe şi vicepremier Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la jumătatea lui iunie.

Noul Guvern grec va conduce ţara până la alegerile anticipate care vor avea loc imediat după implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, încheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfârşitul lui octombrie.

(Foto: ibtimes.com)