S. Peres: Programul nuclear din Iran trebuie oprit

22

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, cunoscut până în prezent drept un lider pacifist, a afirmat că o soluţie militară luată de comunitatea internaţională vizavi de program nuclear al Iranului este mai probabilă decât una diplomatică.

Peres a făcut această remarcă la doar câteva zile după apariţia mai multor informaţii potrivit cărora premierul Benjamin Netanyahu ar căuta sprijinul miniştrilor pentru o lovitură contra Iranului, notează HotNews.

Liderii mondiali trebuie să îşi „îndeplinească promisiunile" pentru a opri Iranul, „cu orice preţ". „Există o listă lungă cu ceea ce se poate face", a declarat preşedintele Israelului, fără a da însă explicaţii suplimentare.

Potrivit presei din Israel, Netanyahu şi Ministrul Apărării Ehud Barak au decis să recurgă la opţiunea militară şi caută să convingă şi alţi responsabili israelieni să opteze pentru aceeaşi variantă.

La sfârşitul lunii au avut loc mai multe exerciţii militare cu raiduri ale aviaţiei, iar în urmă cu câteva zile a fost testată o nouă rachetă balistică.

Nu se poate şti însă dacă zvonurile sunt fondate şi dacă au fost puse în circulaţie intenţionat, ca avertisment la adresa Iranului sau pentru a atrage atenţia Occidentului.

În ceea ce priveşte scurgerea de informaţii, a fost deschisă o anchetă internă.

(Foto: digitaljournal.com)