Grecii ţin la anti-austeritate

111

De mai multe ori a fost Grecia în situaţia de a nu putea plăti o sumă datorată, dar probabil azi va fi prima dată când chiar nu o va plăti. Deși băncile au intrat deja în control de capital, iar oamenii nu își mai pot retrage banii, se pare că aceștia își sprijină guvernul de stânga și vor sfida UE până la capăt.

Angela Merkel a respins din nou solicitarea premierului grec, Alexis Tsipras, de prelungire a acordului de asistenţă financiară pentru Grecia, cel puţin până la organizarea referendumului de duminică. Astfel, acordul își termină astăzi valabilitatea, iar Grecia este oficial în imposibilitatea de a plăti suma de 1,6 miliarde de euro, pe care FMI o așteaptă astăzi.

„Egoismul, jocurile tactice și populismul au prevalat în faţa eforturilor făcute de Comisie și de celelalte instituţii implicate. Mă simt trădat”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, făcând apel la cetăţenii greci să voteze la referendum în favoarea noilor reforme impuse, deblocând astfel și banii lichizi care pot veni de la Banca Centrală Europeană. El i-a cerut lui Tsipras să le spună grecilor „adevărul” cu privire la pachetul de reforme pe care l-a primit și care „nu este un pachet de austeritate stupid… nu există reduceri de salarii sau pensii, ci măsuri pentru mai multa justiţie socială, creștere economică și o administraţie publică mai modernă și transparentă”.

Liderii europeni au spus răspicat că sunt dispuși să se întoarcă urgent la masa negocierilor, dacă Alexis Tsipras se arată mai îngăduitor. Liderii Franţei, Germaniei, Italiei, Statelor Unite și chiar și cel al Chinei și-au exprimat speranţa că lucrurile vor fi lămurite chiar și în ultimul ceas, pentru că, în caz contrar, ar fi un dezastru pentru economie. În timp ce președintele Franţei le-a transmis grecilor să aibă în vedere că vor vota de fapt pentru ieșirea din zona euro, Angela Merkel a declarat că, „dacă euro eșuează, Europa eșuează”. „Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută”, a avertizat ea.

Pe de altă parte, premierul grec le-a cerut cetăţenilor să voteze negativ la referendum, ameninţând voalat că, dacă votul nu este negativ, își va da demisia. Reuters scrie că nu există sondaje publice pe acest subiect, dar EIU (Economist Intelligence Unit) spune că un vot negativ este cel mai probabil. Opinia ar fi susţinută de protestele de stradă, zeci de mii de greci afișând sprijin pentru guvernul lui Tsipras și cerând să se pună capăt austerităţii.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.