„Poate un suflet să ducă așa ceva?” Drama unei supravieţuitoare din Grecia

13377

„Nu ne-a dat Dumnezeu cuvinte” pentru a descrie așa ceva, spun supravieţuitorii incendiului din Atena, unul dintre cele mai devastatoare incendii sălbatice din istoria recentă a ţării.

Pe măsură ce crește numărul victimelor produse de uriașul incendiu de pădure din Grecia, istorii răvășitoare ale supravieţuitorilor încep să iasă la suprafaţă. „Durere, durere… asta e tot ce avem, dar n-o să ne știe nimeni”, plângea Maria Dionysioti (67 de ani), intervievată de ziarul The Guardian. Femeia și-a pierdut în flăcări un nepot încă bebeluș, doi veri și pe copiii lor, pe lângă toată averea chivernisită în timpul vieţii. Fiica ei, Margarita, încă se luptă să supravieţuiască în urma arsurilor. „Nepoţelul meu avea șase luni, nici nu fusese botezat. A murit în braţele Margaritei, care e acum la terapie intensivă. (…) I-am găsit în mare, la cinci ore după ce incendiul a ajuns la Mati (staţiune balneară situată la 25 km de Atena, n.r.).”

„Dumnezeu nu ne-a dat cuvinte ca să descriem așa ceva”, spunea femeia care a supravieţuit dezastrului fiindcă se afla la medic în Atena, împreună cu soţul ei. „Casa mea a ars cu totul și casa fiicei mele e toată cenușă, dar asta nu e nimic”, a continuat ea, acoperindu-și faţa cu un evantai negru. „Fiica vărului meu Grigoris era fetiţa aceea de 13 ani care a sărit de pe stâncă. Vărul meu Michalis a murit în mașină împreună cu soţia și fiica lui. Mai multe rude de-ale mele sunt date dispărute. Spuneţi-mi dumneavoastră: există cuvinte pentru așa ceva? Poate un suflet de om să ducă așa ceva?”

Autorităţile municipale din apropiere de Mati spun că „din cele 1.900 de case din Mati și cele 110 din Neo Voutzas, au ars circa două treimi. Alte case au rămas pur și simplu de nelocuit.”

Focul a fost purtat de vântul care a bătut cu 124 km la oră și care „își schimba direcţia de la un minut la altul”, cum a spus Constantine Michalos, șeful Camerei de Comerţ și Industrie a Atenei. Iar acest lucru a îngreunat și mai mult operaţiunile de salvare. „Nu putem să comparăm zona decât cu Siria după o zi de bombardament intens”, a mai spus Michalos.

În faţa tragediei, grecii s-au unit într-un suflet. Solidaritatea a fost atât de copleșitoare încât primarul orașului Rafina-Pikermi, portul cel mai apropiat de zonele afectate, a trebuit să lanseze un apel public: „Vă rugăm să nu mai trimiteţi alimente, medicamente și haine. Avem atât de multe încât suntem copleșiţi și în curând nu vom ști ce să mai facem cu ele.”

Grecia a decretat trei zile de doliu naţional la iniţiativa prim-ministrului Alexis Tsipras.