Poveste fără de sfârşit pentru Grecia

17

Într-o nouă etapă a ciclului de ameninţări fără sfârşit, Grecia a fost trasă de pe gura prăpastiei de către miniştri de finanţe ai zonei euro, care au decis marţi asupra unui plan care ar putea să reducă datoria ţării la 124% din PIB până în 2020 şi la 110% până în 2022.

Grecia este pe cale să intre în al şaselea an de recesiune, de la începutul crizei financiare, în 2008. Datoria naţională care era în jur de 115% din PIB în 2007, a ajuns între timp la 190%, cea mai mare din UE.

Înţelegerea ar trebui să fie acceptată formal de către Eurogrup pe 13 decembrie şi va depinde şi de acceptul din partea Parlamentului elen. Ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, a declarat că „toată lumea a trecut peste liniile roşii", în ceea ce priveşte ajutorarea financiară a Greciei, citează EuObserver.

Lăudând guvernul elen pentru „eforturile semnificative" în impunerea unei succesiuni de reforme structurale şi tăieri bugetare, şeful FMI, Christine Lagarde, a declarat că această înţelegere va aduce datoria Greciei la un procent sustenabil şi va facilita o întoarcere graduală spre finanţarea pieţelor.