Ultima şansă: Se mai poate face ceva pentru Grecia?

12

Astăzi, reprezentanţi ai Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene se întâlnesc la Atena cu liderii greci pentru a discuta posibila continuare a ajutorului financiar pentru ca ţara să nu intre în faliment.

Însă o sursă oficială UE a declarat pentru Der Spiegel că „este deja clar" că Grecia nu va putea atinge ţinta pe termen lung privind datoria de stat. Pe acelaşi ton, jurnaliştii europeni comentează tot mai adesea că, în condiţiile actuale, Grecia este tot mai aproape de a fi scoasă din zona euro şi din Uniunea Europeană, din cauza devierilor de la ţintele fiscale stabilite în acordul de salvare.

Misiunea de evaluare, amânată din iunie pe fondul instabilităţii politice generate de alegerile parlamentare, va avea loc într-o atmosferă tensionată, cauzată de reticenţa guvernelor din zona euro de a suplimenta împrumuturile către ţară, în condiţiile în care liderii eleni amână adoptarea măsurilor convenite cu creditorii,

Potrivit ediţiei de luni a Der Spiegel, FMI ar putea opri finanţarea către Grecia dacă se va dovedi că statul nu îşi respectă angajamentele din acord, situaţie în care guvernul de la Atena ar intra în faliment în septembrie. Totodată, vicecancelarul german Philipp Roesler, a adăugat că plecarea statului elen din uniunea monetară „a încetat demult să înspăimânte".