Giorgos Chatzifotiadis are 77 de ani. Când băncile grecești s-au închis, Giorgos a fost surprins de către fotografii AFP stând în stradă, pe asfalt, și plângând de disperare după ce încercase la patru bănci diferite să scoată o pensie de 120 de euro, pe numele soţiei. Imaginea surprinsă a făcut înconjurul lumii, ca o dovadă a suferinţei grecilor de rând de pe urma crizei datoriilor.

James Koufos s-a născut în Australia, unde și-a petrecut toată viaţa, iar în prezent este director executiv la o firmă de finanţe. Când a văzut poza, publicată în ziarele din Sidney, primul gând a fost că acel bărbat seamănă izbitor de mult cu un vechi prieten al tatălui său. Într-o conversaţie pe Facebook cu mama sa, care trăiește în Grecia, bănuielile i s-au confirmat, Giorgos chiar fusese prieten cu tatăl lui, care a murit cu 18 luni în urmă.

James și-a convins mama să scoată imediat bani de la bancomat, să îl găsească și să îi dea banii. De asemenea, a făcut un apel pe Facebook pentru a-l localiza pe Giorgos și de atunci a deschis și un cont pentru contribuţii de la străini care vor să ajute. Următorul pas este ca sâmbătă să ia avionul spre Atena, urmând ca duminică să ajungă în Salonic pentru a se întâlni cu Giorgos.

„Mergem acolo să-i facem o surpriză și să-i dăm o sumă de bani substanţială. În plus, strângem bani de la corporaţii… care vor să doneze” și pentru alţi greci care se găsesc în situaţii similare cu cea a lui Giorgos sau care au nevoie imediată de hrană și adăpost, explică James.

Australia este casă pentru un număr mare de imigranţi greci. După Atena și Salonic, Melbourne este orașul cu cea mai mare populaţie vorbitoare de limba grească, conform statisticilor guvernului australian. Chiar și familia lui James este din Salonic. Acesta este și motivul pentru care a fost profund marcat de acea fotografie și de altele ca ea, fotografii care nu spun doar o poveste, ci „spun o mie de povești”.

„Acele fotografii au avut un impact major, nu doar asupra mea, ci asupra multor persoane pe care le cunosc. Am vorbit la telefon și m-am întâlnit cu bărbaţi în toată firea care plângeau din cauza dezastrului care i-a lovit”, citează The Guardian.

Liderii europeni i-au dat Atenei termen limită până vineri pentru a veni cu o nouă propunere asupra căreia să poată conveni și să evite un dezastru european în toată regula.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.