Irlanda vrea să interzică brandingul pe pachetele de ţigări

32

Irlanda vrea să introducă noi reglementări în ceea ce priveşte pachetele de ţigări, interzicând tipărirea mărcilor, logo-urilor, culorilor şi ilustraţiilor pe ambalajele produselor din tutun, a anunţat guvernul irlandez, notează Reuters.

Noua lege care se opune brandingului pe pachetele de ţigări vrea să introducă ambalaje simple şi o etichetare uniformă pentru aceste produse. Pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie aprobat prin votul parlamentului, iar coaliţia de guvernământ se bucură de o majoritate puternică.

Dacă legea va fi aprobată, Irlanda ar putea deveni prima ţară membră UE care recurge la această soluţie în ceea ce priveşte vânzarea de tutun. Pachetele vor avea inscripţionat numele brandului folosind un font de scris uniform, iar ambalajele vor avea o singură culoare neutral, ce urmează a fi stabilită.

Producători importanţi pe piaţa tutunului, precum Philip Morris şi British American Tabacco se tem că etichetarea uniformă ar putea conduce la scăderea vânzărilor în cazul celor mai profitabile branduri pe care le deţin, dar şi că măsura ar putea încuraja dezvoltarea pieţei negre a tutunului.

O măsură asemănătoare, de uniformizare a etichetării pachetelor de ţigări a fost introdusă în Australia anul trecut, când au fost introduse ambalajele simple, de culoare măslinie. Decizia a stârnit nemulţumiri în rândul producătorilor de tutun.

În 2004, Irlanda a luat hotărârea de a interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, în transportul public şi la locul de muncă, devenind prima ţară din lume care ia această decizie. Conform Ministerului Sănătăţii irlandez, mai mult de 5.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de obiceiul nociv de a fuma.