Premierul irlandez atacă dur Vaticanul

362

Enda Kenny, primul ministru al Irlandei a atacat virulent Vaticanul, la o săptămână după ce un raport afirma că Vaticanul nu a făcut niciun pas serios pentru a pune capăt abuzării copiilor de către preoţii catolici, nici măcar după ce a izbucnit scandalul mediatic.

Violarea și torturarea copiilor au fost „administrate” astfel încât să scoată deasupra instituţia, puterea, numele și reputaţia ei, a spus primul ministru în faţa camerei inferioare a Parlamentului irlandez, care urma să voteze o moţiune cu privire la raport. Guvernul „așteaptă un răspuns bine articulat din partea Sfântului Scaun” a concluzionat Kenny.

Poate cea mai dură critică a fost aceea prin care premierul irlandez a comparat reacţia Bisericii Catolice faţă de abuzuri cu o diversiune avocăţească pe marginea legilor bisericești, „această poziţie calculată, emaciată fiind polul opus faţă de corectitudinea radicală, smerenia și mila pe care s-a fondat Biserica Catolică.”

Publicat pe 13 iulie, raportul cu privire la abuzurile din dioceza Cloyne a desfiinţat afirmaţiile Bisericii Catolice din Irlanda că politicile sale interne, stabilite în 1996, au ajutat-o să rezolve problemele.