Italienii merg la urne, într-un vot crucial pentru Europa

49

Timp de două zile, ieri şi astăzi, italienii cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a vota componenţa Camerei Deputaţilor şi Senatului. Votul este considerat crucial atât pentru viitorul ţării, cât şi pentru întreaga zonă euro, având în vedere problemele economice cu care se confruntă ţara.

Potrivit sondajelor de opinie, citate de BBC, pe primul loc se află alianţa de centru stânga condusă de Pier Luigi Bersani, care este cotată cu 35% din intenţiile de vot. Bersani a promis că va continua programul de austeritate iniţiat de premierul demisionar Mario Monti, dar a anunţat că politicile europene trebuie să se concentreze pe creşterea economică şi pe asigurarea de locuri de muncă.

Pe locul doi se află alianţa de centru dreapta a lui Silvio Berlusconi, cu doar câteva procente mai puţin. Acesta şi-a făcut campanie cu un discurs anti-german, criticând politicile de austeritate din ultima perioadă, arată NBC News.

Alegerile generale vor marca începerea celei de-a 17-a legislaturi, care va dura până în anul 2018. Se votează pe baza legii electorale aprobate de Parlamentul de la Roma în decembrie 2005.