Studiu: De ce te simţi mai bine când dai, decât când primeşti?

103

Un studiu publicat în revista Journal of Personality and Social Psychology a Asociaţiei Americane pentru Psihologie explică de ce suntem mai fericiţi atunci când oferim lucruri, decât atunci când primim lucruri.

Indiferent de ţara de provenienţă, cultura locală sau situaţia materială, studiul confirmă că decât să cheltuim bani pentru propria persoană, mai bine cumpărăm ceva pentru familie, apropiaţi sau chiar necunoscuţi. Recompensa psihologică pe care o resimţim după ce facem un gest frumos sau ne implicăm într-o activitate umanitară este la un nivel superior faţă de cea pe care o resimţim când cumpărăm ceva pentru propriul uz.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 234.917 persoane, reprezentative pentru 126 de ţări din lume. Indiferent de ţară, respondenţii au declarat că s-au simţit mult mai bine atunci când au arătat generozitate faţă de semenii lor, scrie LiveScience.

„Descoperirile noastre indică faptul că recompensa psihologică resimţită atunci când îi ajutăm pe alţii este adânc înrădăcinată în natura umană, manifestându-se în contexte culturale şi economice diverse", susţine coordonatorul acestui studiu, Lara Aknin de la Simon Fraser University din Canada, conform Agerpres.