Majoritatea europenilor vor păstrarea monedei unice

12

Un sondaj realizat de Institutul de cercetare Ipsos, în principalele state marcate de criza datoriilor, arată că majoritatea cetăţenilor nu sunt dispuşi să renunţe la moneda unică, în ciuda problemelor de incompatibilitate politică şi economică.

Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unică, de 75%, este în Grecia, care riscă o ieşire precipitată din Uniunea Monetară, relatează Mediafax. Liderii Uniunii Europene au început să vorbească deschis despre posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro şi pregătesc planuri de avarie pentru această eventualitate.

Conform sondajului, majoritatea grecilor ar vota să nu se întoarcă la drahmă, dacă s-ar ţine un referendum pe tema aceasta. În realitate, însă, politicienii greci se tem de rezultatele unui referendum. Săptămâna trecută se zvonea prin presa internaţională că Angela Merkel i-ar fi propus şefului Executivului însărcinat cu pregătirea alegerilor din 17 iunie ca, în aceeași zi, grecilor să li se ofere șansa de a se pronunţa, într-un referendum, dacă doresc sau nu să rămână în zona euro. „Este adevărat!”, a confirmat Dimitris Tsiodras, purtătorul de cuvânt al Guvernului elen.

Dezminţirile Berlinului nici nu au mai contat la Atena, unde toate partidele politice comentau furioase la adresa Germaniei și a cancelarei Angela Merkel, care „se adresează poporului grec la momentul greșit cu mesajul greșit”, spuneau conservatorii de la Nea Demokratia. Șeful socialiștilor, Evanghelos Venizelos, a declarat şi el că referendumurile din Grecia „nu cad în responsabilitatea Uniunii Europene sau a altor state membre”, citează DW.

Rezultatele sondajului Ipsos ar transmite un semnal pozitiv despre euro, acela că oamenii nu vor abandonarea monedei. Aproximativ 6 din 10 alegători din Grecia, Germania, Franţa, Italia şi Spania au afirmat că ar opta pentru menţinerea ţărilor lor în zona euro, iar o proporţie similară ar fi în favoarea organizării unui astfel de referendum.

„Indiferent de agitaţia şi dezbaterile care au loc în aceste state, se pare că, pentru moment, oamenii vor păstrarea euro”, a declarat John Wright, vicepreşedinte pentru relaţii publice internaţionale la Ipsos, conform Mediafax.