Indonezia e un model inspiraţional pentru ţările musulmane

25

Democraţia și Islamul pot prospera împreună. Acesta este mesajul pe care premierul britanic David Caeron îl va adresa, joi, într-un discurs major susţinut în capitala Indoneziei, Jakarta. Ziarul The Guardian, care a obţinut discursul premierului, scrie că mesajul acestuia se va concentra pe respingerea ideii că lumea islamică este blocată între două alegeri: fie extremism islamic, fie dictatură.

Democraţia și islamul pot prospera împreună. Acesta este mesajul ape care premierul britanic David Cameron îl va adresa, joi, într-un discurs major susţinut în capitala Indoneziei, Jakarta. Ziarul The Guardian, care a obţinut în avans discursul premierului, scrie că mesajul acestuia se va concentra pe respingerea ideii că lumea islamică este blocată între două alegeri: fie extremism islamic, fie dictatură.

Premierul va sublinia faptul că lumea poate să înfrângă extremiștii, care sunt „dușmani periculoși”, asemănători suporterilor sclavagismului.

De asemenea, Cameron va lăuda „călătoria extraordinară” parcursă de Indonezia, cea mai mare ţară musulmană din lume, de la sfârșitul dictaturii Suharto, în 1998, ca un exemplu al „drumului inspiraţional” pe care îl pot urma ţările islamice.

„Ceea ce Indonezia arată este că în cea mai mare ţară majoritar musulmană este posibil să se respingă ameninţarea extremistă pentru a dovedi că democraţia și religia islamică pot prospera una lângă cealalta”, va declara prim ministrul într-un discurs adresat studenţilor la Universitatea Al-Azhar din Jakarta. „De aceea, ceea ce faceţi voi este important, fiindcă dă curaj celor din lume care sunt angajaţi în aceeași luptă”, va mai spune primul ministru.

Indonezia este pentru David Cameron unul dintre cele mai importante puncte de oprire într-o călătorie mai amplă în Asia, care va include și o vizită în Burma.