În România votul este OBLIGATORIU…aproape

183

Legea care obligă orice cetăţean român cu drept de vot să îşi folosească acest drept, a trecut tacit de Senat, împreună cu alte proiecte de legi, din lipsă de cvorum şi va fi înaintată Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Iniţiatorii proiectului de lege, Tudor Ciuhodaru (UNPR, fost PSD şi PC) şi Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), au propus ca cei care nu se prezintă la vot să fie amendaţi, în primă fază, cu 1.000 de lei. La a doua abatere se aplică o nouă amendă şi restricţionarea accesului la facilităţi fiscale, ajutoare şi indemnizaţii acordate de statul român. La a treia abatere, amenda se aplică din nou, şi persoana respectivă primeşte interdicţie să mai voteze vreodată.

Iniţiativa celor doi are scopul de a asigura prezenţa în număr mare la vot, care să determine o schimbare la nivelul sistemului politic. „Este singura şansă de a schimba ceva. Se creşte reprezentativitatea şi se elimină frauda electorală”, a explicat Ciuhodaru pentru Gândul.

Deputatul Mihai Giurgiu a susţinut, la rândul lui, că în momentul de faţă „o mână de oameni” decide viitorul întregii Românii, pentru că oamenii stau acasă şi nu merg la vot. El se aşteaptă că în Camera Deputaţilor sancţiunile să fie îmblânzite, dar legea să treacă.

În ciuda acestor aşteptări, guvernul a reamintit, într-un punct de vedere trimis senatorilor, că această lege este neconstituţională, votul fiind un drept al cetăţenilor, şi nu o obligaţie.