Marea Britanie dă undă verde parteneriatelor civile pentru cuplurile heterosexuale

251

Premierul britanic, Theresa May, a anunţat că parteneriatul civil tocmai a fost extins, scopul fiind „protejarea intereselor cuplurilor de sex opus care vor să îşi oficializeze relaţia, dar nu vor neapărat să se căsătorească“. Deși Marea Britanie a adoptat încă din 2004 Legea parteneriatului civil, aceasta s-a adresat exclusiv partenerilor de același sex.

Schimbarea legii vine ca rezultat al procesului pe tema discriminării, intentat de Charles Keidan, 41 de ani, și Rebecca Steinfeld, 37 de ani, un cuplu care se opune instituţiei căsătoriei pe motiv că aceasta ar fi patriarhală. Cuplul a susţinut în instanţă că Legea parteneriatului civil, care favorizează cuplurile homosexuale, este incompatibilă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

La începutul anului 2018, instanţa supremă a decis că restricţionarea parteneriatelor civile la cuplurile de același sex este discriminatorie, așezând astfel pe umerii guvernului presiunea de a permite același drept și cuplurilor heterosexuale. Judecătorii au spus că inegalitatea tratamentului între partenerii hetero și homosexuali ar fi trebuit rezolvată încă din 2014, de la adoptarea Actului căsătoriei între persoanele de același sex – fie prin abolirea parteneriatelor între homosexuali, fie prin extinderea lor la heterosexuali.

Prima măsură ar fi fost greu de imaginat, punctează The Guardian, pentru că ar fi însemnat abolirea legăturilor legale (și a drepturilor ce decurg de aici) pentru 63.000 de cupluri homosexuale.

Extinderea parteneriatelor civile și pentru partenerii de sex opus a fost sprijinită până și de organizaţia Fundaţia Căsătoriei (Marriage Foundation) din Marea Britanie, care a declarat că aceste uniuni sunt „infinit preferabile decât o convieţuire nechibzuită (unthinking) și riscantă“.

Louise Whitfield, avocata cuplului, s-a declarat încântată de decizia unanimă a Curţii Supreme, menţionând că decizia are, de această dată, și o miză personală. Whitfield dorește să divorţeze și să intre într-un parteneriat civil cu soţul ei actual, din raţiuni feministe. Acesta ar fi și motivul pentru care avocata a preluat cazul.

La finalul procesului, cuplul Keidan-Steinfeld și-a exprimat regretul că a fost nevoie de 4 ani pentru ca instanţa să decidă că e vorba de o legislaţie discriminatorie, însă a precizat că se bucură de satisfacţia unei victorii care nu e doar a lor: „Am dus această luptă nu doar în numele nostru, ci pentru 3,3 milioane de cupluri necăsătorite din Anglia și Ţara Galilor“, a declarat cuplul, menţionând că și acestea trebuie să aibă recunoaștere juridică și protecţie financiară. Raţiunea acestui demers, potrivit iniţiatorilor lui, a fost acela că „legea trebuie să prindă din urmă realitatea vieţii de familie din Marea Britanie a anului 2018“.