Moldova, sub reflectoare rusești

322

Odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, Moldova pare să fi căpătat o atractivitate sporită între priorităţile politice ale regiunii. Presa internaţională discută din nou despre aderarea Moldovei la UE, despre posibilitatea ca Moldova să fie alipită Rusiei, în timp ce în România a fost reluat chiar și subiectul reunificării.

Criza din Crimeea a alimentat îngrijorarea NATO cu privire la următoarele mișcări ale trupelor rusești de la graniţa cu Ucraina. Republica Moldova ar putea fi următoarea prioritate pe agenda Rusiei, a avertizat generalul american Philip Breedlove, șef al Comandamentului NATO de Operaţiuni Aliate, citat de Der Spiegel.

Dacă Moscova ar da ordin pentru înaintarea armatei ruse în regiunea separatistă Transnistria, forţele subordonate Kremlinului ar putea deveni o ameninţare pentru Republica Moldova, e de părere Breeedlove. Tony Blinken, viceconsilierul președintelui Barak Obama pe probleme de securitate naţională, s-a arătat la fel de îngrijorat de ceea ce a catalogat drept o creștere constantă a efectivelor militare în regiune. Blinken a declarat pentru CNN că scopul evident al Moscovei este acela de a intimida ucrainenii și a avertizat că pericolul avansării în regiune este unul real.

Mai mulţi diplomaţi europeni consideră că obiectivul imediat al președintelui Vladimir Putin este acela de a destabiliza Ucraina și de a-i sabota guvernul pro-Vest. Putin ar putea avea, dincolo de acest scop, și pe acela de a creea o zonă de influenţă rusă în sudul și estul Ucrainei. În lumina acestui context, unii politicieni occidentali cer o sporire a trupelor NATO în Europa de Est.

Republica Moldova și-a fixat drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2018, însă problema Transnistriei este un element care poate perturba atingerea acestui obiectiv. La nivelul Guvernul Moldovei și la nivel internţional, Transnistria este privită ca o regiune autonomă a Republicii Moldova, deși și-a declarat independenţa și și-a asumat o capitală la Tiraspol. Transnistria este populată majoritar cu slavi, vorbitori de limbă rusă, reticenţi la reunificarea cu România.

„Moldova este ţara care trebuie urmărită cu atenţie”, a declarat, miercuri, senatorul american John McCain, subliniind că în Transnistria deja există trupe ruse, iar Republica Moldova nu este membră NATO.

Întrebat cum vede scenariul în care Vladimir Putin va avea aceeași atitudine faţă de Transnistria precum a avut faţă de Crimeea, premierul Victor Ponta a declarat că „Transnistria este…, nu ştiu care e imaginea cea mai plastică… Ştiţi, când trebuie să intre o maşină în garaj şi rămâne cârligul ăla din spate în afară şi atunci nu se poate închide uşa niciodată. Deci, e evident că atât timp cât nu se rezolvă problema Transnistriei într-un fel sau altul, Moldova nu va reuşi să intre nici în UE, nici în NATO.”

Premierul a mai spus că situaţia din Ucraina este cel mai mare pericol pentru România și regiune, după 1989. Cu toate acesta, există posibilitatea, a spus Ponta, de a transforma pericolul într-o oportunitate de a „accelera extraordinar de puternic reaproprierea Moldovei de ceea ce înseamnă Europa şi chiar NATO”. Premierul a subliniat că reunificarea nu este principala soluţie pentru acest obiectiv, „dacă oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum şi vor…”.

Între timp, analiștii politici de la Chișinău au sesizat că Rusia pregătește terenul pentru o eventuală intervenţie în Moldova. „Rusia ne-a demonstrat de mai multe ori în ultimii ani că poate, foarte uşor, să-şi inventeze argumente ca să atace anumite ţări, chipurile, pentru a-şi apăra cetăţenii”, consideră istoricul moldovean Ion Varta, citat de DW. Potrivit lui, militarii ruşi nici măcar nu ar avea nevoie să tranziteze Ucraina ca să ajungă lângă Transnistria. Vineri, 21 martie, în Parlamentul Republicii Moldova au loc audieri „cu uşile închise” privind securitatea statului. „Moscova va apăra drepturile rușilor care trăiesc în străinătate”, reiterase, joi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.