Zeci de mii de manifestanţi au cerut demisia președintelui Moldovei

117

Nu mai puţin de 35.000 de persoane, potrivit celei mai rezervate estimări a poliţiei, au participat duminică la cel mai mare miting antiguvernamental organizat recent în Moldova.

Platforma Dreptate și Adevăr, care a reunit manifestanţii în vederea unui protest împotriva corupţiei din structurile politice superioare, spune că numărul participanţilor s-a ridicat la peste 100.000, citează Mediafax.

„Dictatura nu doarme. Ea tremură de frică, făcând totul pentru a opri oamenii din toate regiunile să vină aici, în capitală, la Chişinău”, a declarat de la tribună Valentin Dolganiuc, unul dintre organizatori, citat de Reuters. „Dar noi, zeci de mii de oameni obişnuiţi, am venit aici şi vom triumfa”, a adăugat el.

Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Nicolae Timofti, alegeri anticipate până în martie 2016, alegerea preşedintelui prin vot direct şi demiterea celor care se fac vinovaţi de jaful din sistemul bancar şi a şefilor organismului de luptă împotriva corupţiei şi Procuraturii Generale.  Protestatarii au scandat și sloganuri privind depolitizarea sistemului judiciar şi adoptarea unor măsuri în vederea „deconspirării” proprietarilor instituţiilor mass-media din Republica Moldova.

„Nivelul înalt de corupţie este motivul pentru care creditorii externi (FMI, Banca Mondială, Uniunea Europeană și SUA) au îngheţat finanţarea mai multor proiecte destinate Republicii Moldova, iar în consecinţă economia moldovenească se prăbușește: valuta naţională se devalorizează, preţurile cresc, iar odată cu ele crește și nemulţumirea populaţiei faţă de guvernare”, comentează DW.

Mai multe persoane au fost rănite, iar altele, arestate în urma unei confruntări între poliţie și susţinătorii Partidului Blocul Roșu (partid radical), care doreau să pătrundă în sediul Procuraturii Generale din Chișinău, relatează Mediafax.

După miting, organizatorii protestelor, Platforma Dreptate şi Adevăr (DA), au instalat corturi în piaţă şi au promis, în noaptea de duminică spre luni, că vor rămâne în acest „Orăşel al Demnităţii şi Adevărului” până când le vor fi îndeplinite revendicările.