Directoare Barnevernet demisionează în urma acuzaţiilor de incompetenţă

1807

Directoarea de la Barnevernet (n.r. Protecţia copilului) din orașul Tromso, Elizabeth Kræmer, a demisionat în urmă cu două săptămâni, anunţă titluri de presă din România, conectând aspiraţional momentul cu o reevaluare a situaţiei familiei Nan, de origine română, despărţită de copii de către autorităţile de protecţie norvegiene.

Elizabeth Kræmer a renunţat la funcţia de manager al unităţii de protecţie a copilului din Tromso, urmând să ocupe poziţia de consilier în cadrul Departamentului de Educaţie al orașului. Directorul municipal, Kari Henriksen, a deplâns retragerea directoarei drept o pierdere a unui bun lider, însă a precizat că înţelege motivele demisiei.

Kræmer și-a motivat demisia cu elemente care ţin de integritate, declarând că nu își poate păstra funcţia în condiţiile în care competenţa îi este pusă constant sub semnul întrebării. „Când există raportări despre condiţii inacceptabile de muncă și de lidership din partea mea, e corect ca eu să mă dau la o parte. Fac acest lucru pentru a restaura pacea la locul de muncă și încrederea în serviciul de bunăstare a copilului. Noi depindem de încrederea comunităţii, iar cele mai bune interese vor fi întotdeauna cele mai importante”, a declarat într-un comunicat public directoarea, citată de o publicaţie locală.

Guvernatorul municipiului urmează să facă o evaluare a serviciului după ce a luat la cunoștinţă criticile care sunt aduse acestuia. Municipalitatea va folosi în acest demers inclusiv un evaluator extern, se mai arată în comunicatul amintit.

Motivele de critică la care se referă documentul par să fi supravieţuit în sistem de ani buni de zile. Între noiembrie 2013 și iunie 2014, autorităţile municipale din Tromso au realizat un audit asupra mediului de lucru din cadrul serviciului local pentru protecţia copilului și au descoperit un tipar al neregulilor semnalate. Angajaţii au acuzat existenţa unei birocraţii interminabile a proceselor, autosuficienţa angajaţilor, lipsa unor obiective bine definite, faptul că mulţi colegi iau concedii medicale, că managerii nu au încredere în angajaţi, că angajaţii se coalizează în grupuri de interese și că se bârfesc reciproc.

În privinţa competenţei, presa norvegiană a relatat că Barnevernet Tromso a fost acuzat că ar fi închis cazul unei familii catalogând-o pe mamă drept tulburată psihic în urma unei convorbiri telefonice ori că ar fi cosmetizat numărul cazurilor avute în monitorizare, pentru a crea aparenţa respectării termenilor de răspuns la denunţuri, potrivit cu legea.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.