Liderii creştini şi-au exprimat solidaritatea cu Norvegia

293

Lideri creştini din întreaga lume au reacţionat după atentatele teroriste care au însângerat Norvegia. Lumea creştină a transmis mesaje de solidaritate şi rugăciuni pentru poporul norvegian aflat în stare de şoc după atacurile teroriste care au ucis cel puţin 93 de persoane.

Vaticanul a transmis un mesaj de condoleanţe Casei Regale norvegiene, exprimând „profunda tristeţe" a suveranului pontif cu privire la tragedia din Oslo şi insula Utoeya. „În acest moment de mâhnire naţională, el [Papa Benedict al XVI-lea] se roagă pentru ca toţi norvegienii să fie uniţi spiritual într-o hotărâre fermă de a respinge căile urii şi ale conflictului şi de a acţiona împreună, fără frică, pentru construirea unui viitor al respectului mutual, al solidarităţii şi libertăţii pentru generaţiile viitoare", se arată în comunicatul de la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a repetat îndemnul la pace şi la abandonare a metodelor modelate de ură, ieri, cu ocazia discursului ţinut în faţa pelerinilor şi turiştilor care l-au ascultat vorbind de la balconului reşedinţei sale de vară, Castelul Gandolfo de lângă Roma, informează AP.

Reverendul David Hamid a transmis un mesaj de solidaritate din partea anglicanilor din Europa. „Suntem conştienţi că nu a existat un asemenea act de violenţă care să lovească poporul vostru de la cel de-al Doilea Război Mondial. (…) Faptul că teroristul a căutat să atace tinerii naţiunii, adunaţi să gândească şi să reflecteze împreună asupra unor chestiuni cu privire la viitorul ţării, face ca durerea provocată de această tragedie imensă să fie şi mai mare. (…) Ne rugăm ca Dumnezeu să întărească credinţa poporului vostru în aceste clipe şi să aducă mângâiere unei ţări care este în stare de şoc şi să îi încurajeze pe toţi cei care au pierdut pe cineva drag" – sunt câteva dintre gândurile transmise de liderul anglicanilor, notează ekklesia.co.uk.

Mesaje de condoleanţe şi solidaritate au fost transmise Norvegiei şi de Alianţa Evanghelică Internaţională. „Puternicul trecut creştin al Norvegiei a creat o lungă istorie de pace între graniţele acestei ţări şi a fost un factor semnificativ pentru impactul foarte pozitiv al Norvegiei în vederea eforturilor pentru pace globală. Alianţa Evanghelică Internaţională este întristată să citească despre afirmaţia suspectului că este creştin. Creştinii evanghelici la nivel internaţional condamnă violenţa religioasă în cei mai radicali termeni şi sunt dezgustaţi când asemenea violenţe sunt înfăptuite în Numele lui Christos", a declarat Gordon Showell-Rogers, director asociat al AEI, conform christianpost.com.

Secretarul general al AEI, Niek Tramper, a subliniat că acest act sângeros este „total contrar bunătăţii şi dreptăţii lui Dumnezeu".

Un mesaj similar a venit şi din partea lui Olav Fikse Tveit, secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Episcopul Laila Riksaasen Dahl din partea Bisericii Norvegiei a participat la o întâlnire cu supravieţuitorii atentatelor teroriste şi cu rudele celor decedaţi.

„Când se întâmplă un eveniment de felul acesta, mai ales că victime sunt tinerii, este o crimă împotriva întregii naţiuni", a declarat pastorul Patrick Long, din New Orleans.

Catedrala din Oslo a devenit un centru de reflecţie asupra evenimentelor tragice din Norvegia şi, totodată, un loc al rugăciunii. Creştini de diferite confesiuni, alături de musulmani şi membri ai altor religii au venit la Catedrală să se roage pentru victime şi rudele acestora.

Anders Behring Breivik, norvegianul care a recunoscut că a comis cele două atacuri, a afirmat că a planificat acest atentat de mult timp şi că a acţionat singur. Bilanţul încă provizoriu al atacurilor de vineri se ridică la 93 de morţi, 97 de răniţi şi un număr încă nedeterminat de dispăruţi. În vârstă de 32 de ani, Breivik a declarat că şi-a pregătit atacul încă din 2009. El „recunoaşte faptele, dar nu-şi recunoaşte responsabilitatea criminală", a declarat unul dintre anchetatori, conform Agerpres.

Oraşul Oslo, cunoscut pentru decernarea anuală a Premiilor Nobel pentru Pace, nu a cunoscut anterior acte teroriste de o asemenea violenţă.

(Foto: dailytelegraph.com.au)