Americanii vor un președinte credincios

116

Candidaţii la președinţia Statelor Unite trebuie să aibă „credinţe religioase puternice", cred majoritatea alegătorilor americani. În ciuda acestui fapt, mulţi nu pot să identifice în mod corect religia lui Barack Obama, sau a lui Mitt Romney sau a lui Michele Bachmann.

Public Religion Research Institute a realizat un nou sondaj pentru a verifica percepţiile publicului american cu privire la importanţa convingerilor religioase în cazul candidaţilor la președinţia SUA.

Astfel, 56% dintre americani susţin că este „foarte important" sau „important într-o oarecare măsură" ca viitorul lor președinte să aibă o credinţă religioasă fermă, chiar dacă aceasta nu este aceeași cu credinţa lor. Pentru 73% dintre evanghelici, 57% dintre protestanţi și 57% dintre catolici sunt importante convingerile religioase ale candidaţilor la președinţie.

În ciuda interesului exprimat pentru convingerile religioase ale candidaţilor, doar 4 din 10 americani știu că unul dintre aceștia, Mitt Romney este mormon. Unul din 10 americani a declarat că Romney ar fi protestant sau catolic, iar 46% dintre respondenţi au declarat că nu știu ce religie are Romney.

„Este prea devreme să măsurăm impactul deplin al identităţii religioase a lui Romney asupra alegerilor, dar există eșantioane sugestive", a declarat Robert P. Jones, CEO al Public Religion Research Institute.

Un procent din populaţia americană persistă în convingerea că actualul președinte american, Barack Obama, ar fi musulman, fapt confirmat și de alte sondaje anterioare. Astfel, unul din 5 americani (adică un procent de 18%) crede că Obama ar fi membru al religiei islamice. În timp ce 4 din 10 americani declară că nu știu ce religie are Obama, 38% dintre americani (inclusiv cei 4% care spun despre el că e membru al Bisericii Catolice) l-au identificat pe președintele SUA ca membru al religiei creștine.

Dintre cei care cred că Obama are convingeri religioase mai mult sau mai puţin asemănătoare cu ale lor, 70% susţin că l-ar vota încă o dată ca președinte al SUA. Dintre cei care cred că Obama are convingeri religioase mai mult sau mai puţin diferite de ale lor, doar 32% susţin că l-ar alege ca președinte.

Sondajul a fost realizat prin telefon, în perioada 14-17 iulie. Au participat 1.012 persoane cu vârste peste 18 ani.

(Foto: communities.washingtontimes.com)