Reţeta de succes a lui Nelson Mandela

100

Ziua de 18 iulie este ziua Nelson Mandela, stabilită de ONU în 2009. Săptămâna aceasta liderul sud-african Nelson Mandela a împlinit venerabila vârstă de 93 de ani. Modul său de a conduce ţara de la război civil la democraţie a fost rezumat de CNN în lecţiile de conducere ale lui Mandela.

Reţeta conţine o tărie personală, un simţ profund al încrederii de sine dar și ani de răbdare în temniţa apartheidului. Mandela este considerat „sfântul secular”, un simbol al democraţiei și al luptei contra rasismului, omul care a visat o ţară și a sacrificat pentru o ţară.

Oricine este binevenit. Atât în temniţă cât și în președinţie Mandela s-a asigurat că fiecare a avut deplină reprezentare, infiderent de culoare, trib, limba vorbită sau apartenenţa politică.

Ascultă și așteaptă. Mandela este legendar pentru felul său de a asculta toate argumentele pro și contra. În general vorbea ultimul și intra în dezbatere mai târziu, după ce avea imaginea de ansamblu.

Uneori e nevoie de duritate, mergi singur. „Vine o vreme când un conducător trebuie să conducă", le spunea Mandela colegilor de celulă. Și-a asumat singur riscul de a discuta cu „dușmanul".

Primele impresii contează. Înalt, cu imagine regală, însoţit de un baston. Când vorbește sau intră în cadru atrage atenţia total. Nu ţine numai de mândria personală cât de imaginea unui om sigur pe el, eficient și de încredere.

Mass media nu este un dușman. După 27 de ani de temniţă Mandela are perspectivă proaspătă asupra mass media. Mulţi alţi lideri africani văd în presă un dușman și o privesc cu suspiciune. Mandela apreciază chiar caricaturile cu sine însuși.

Când e gata, e gata. Una dintre cele mai mari moșteniri pe care le lasă Mandela este decizia de a părăsi președinţia după un mandat. Pentru Africa o astfel de decizie este o mare raritate. Cu alte cuvinte renunţă când ești în top, fă-ţi treaba și apoi dă-te la o parte.

Nelson Mandela este laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1993), acesta fiind între cele mai importante din cele 250 de premii pe care le-a primit în cursul vieţii. A petrecut 27 de ani în închisoare, pentru sabotaj şi tentativă de răsturnare a guvernului ca lider al Congresului Naţional African, în perioada regimului apartheid din Africa de Sud. Mandela a fost eliberat în 1990 şi a devenit preşedinte al ţării patru ani mai târziu (1994-1999), la vârsta de 75 de ani, fiind primul președinte de culoare al ţării. A fost căsătorit de trei ori, ultima oară la 80 de ani, și are șase copii. În 2004 s-a retras din viaţa publică, ultima apariţie fiind însă la Campionatul Mondial de Fotbal din 2010.