Norvegia: Ar putea fi cel mai mare fond suveran de investiţii prea mare?

477

În timp ce majoritatea ţărilor europene încă se luptă să își reducă cheltuielile, Norvegia se bucură de consecinţele deciziilor înţelepte de investiţie pe care le-a făcut în privinţa rezervelor sale de petrol și gaze, și care i-au adus ceea ce mulţi consideră a fi cel mai mare fond suveran de investiţii din lume.

Estimat să ajungă la 1 trilion de dolari până în 2020, fondul suveran de investiţii al Norvegiei ar fi prea mare, spun unii specialiști în domeniul economic. De exemplu, profesorul Bruno Gerard, de la Facultatea de Afaceri din Oslo, a declarat pentru BBC că „va deveni imposibil să gestionăm un flux financiar de asemenea dimensiuni, într-o singură organizaţie." Fondul este, în prezent, „foarte bine gestionat", consideră Gerard, însă „o greșeală mică în gestionarea unui fond mare poate avea consecinţe enorme". Însă, apreciază specialistul, o astfel de greșeală „ar fi mult mai puţin dăunătoare dacă am avea câteva fonduri de dimensiuni mai mici."

Ideea nu este străină nici conducătorilor ţării. Proaspătul partid conservator ales a anunţat că ia în calcul posibilitatea înfiinţării a două sau chiar trei fonduri. Ena Solberg, liderul partidului a sugerat că o discuţie pe această temă va avea loc în curând. „Conservatori fiind, noi credem că un regim în care există puţin mai multă concurenţă poate genera rezultate mai bune", a mai spui Solberg.

Peste 200 de angajaţi lucrează în Banca Centrală a Norvegiei la sediul din Oslo, și alţi 100 deţin birouri în New York, Londra, Shanghai și Singapore. Fondul local, cu sediul la Oslo, înregistrează săptămânal intrări de 1 miliard de dolari. Nivelul la care a ajuns fondul de pensii de stat al Norvegiei, spune Yngve Slyngstad, CEO-ul fondului, oferă norvegienilor „posibilitatea de a rezista turbulenţelor, fără a face nimic".