Ce rămâne în urma unui viol trecut cu vederea

2172
Femeie abuzata, viol
Femeie abuzata, viol

În toiul zilei, la ora 4 după-amiaza, pe un bulevard aglomerat din centrul Capitalei, o tânără a fost acostată de un individ, luată cu forţa, sub ameninţarea cuţitului, și violată. Deși tânăra a încercat să semnaleze situaţia și a plâns încontinuu, „trecătorii au asistat impasibili la agresarea unei femei", a relatat Europa FM.

Tânăra agresată este jurnalistă în cadrul trustului Lagardere, care deţine posturile de radio Europa FM, Radio 21 și Smart FM. Aceasta se afla între zona Perla și Lacul Floreasca atunci când un „individ scelerat” i-a pus cuţitul în dreptul feţei, ameninţând-o că „își va pierde ochiul dacă strigă după ajutor”, a informat Europa FM. Aceasta a fost împinsă câteva sute de metri, în timp ce plângea și încerca să atragă atenţia asupra faptului că este victima unei răpiri, însă niciunul din martori nu a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a sesiza incidentul și nici nu a intervenit în vreun fel. „Constatăm cu mâhnire că, din cauza pasivităţii opiniei publice, suntem tot mai des martorii unor atrocităţi de stradă.” În plus, cu doar trei săptămâni înaintea incidentului, o altă angajată a trustului a fost agresată în zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu. Din fericire, aceasta a reușit să scape fără a fi vătămată fizic.

Agresiuni sexuale in România

În 2011, în România avea loc un viol o dată la patru ore, fiind înregistrate 960 de cazuri de agresiune sexuală doar în primele cinci luni ale anului, conform statisticii Poliţiei Române, citează Ziare.com. Numărul acestora s-a redus până la 895 de cazuri în 2012, după cum arată statistica Poliţiei Române, însă numai 440 de violatori au ajuns în instanţă pentru a fi judecaţi pentru fapta lor, arată raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, notează Timișoara Express.

O posibilă explicaţie a situaţiei ar putea fi Ordonanţa de Urgenţă 90/2012 prin care reclamantul, victimă a unui conflict ce intră sub incidenţa dreptului civil, dar și a celui penal, unde este încadrat violul, este obligat să participe la o ședinţă de informare ce oferă posibilitatea de a cădea la pace cu agresorul, subliniază România Liberă. Mediatorul Petre Mustăţeanu a explicat că în cazul în care victima unui caz penal acceptă procesul de mediere, plângerea este retrasă (în afara cazurilor de crimă și sinucidere), iar reclamantul stabilește valoarea prejudiciului adus, putând cere atât o sumă de bani, dar și doar simple scuze.

De unde atâta nepăsare în faţa unui incident tulburător

Deși Europa FM menţionează existenţa martorilor la abuzul jurnalistei, niciunul dintre aceștia nu a reacţionat în vreun fel în faţa situaţiei. Acest lucru ar putea fi explicat prin lipsa de educaţie a oamenilor, de bunăstarea socială și de sănătate, a declarat sociologul Mihail Carp, directorul Fundaţiei Familia și Ocrotirea Copilului, pentru Adevărul.

Așa cum precizează specialistul, societatea în care trăim se remarcă prin individualism, care ne îndeamnă să ignorăm și să evităm să ne încărcăm cu problemele celorlalţi, pentru că le avem deja pe ale noastre.

Drama victimelor violului

În urma unui viol, victima are de trei ori mai multe șanse să sufere de depresie, riscul de suicid crește de patru ori, iar cel al dezvoltării tulburărilor post-traumatice ajunge să fie chiar și de șase ori mai mare, decât în cazul unei persoane care n-a trecut printr-o astfel de traumă, notează organizaţia Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN). De asemenea, probabilitatea de a abuza de alcool sau de droguri crește de 13, respectiv 26 de ori. De multe ori, din cauza rușinii sau de frica de a retrăi evenimentul, victimele violului nu împărtășesc experienţa traumatizantă prin care au trecut, preferând să păstreze tăcerea atât în faţa autorităţilor, cât și în faţa apropiaţilor. Acest lucru poate conduce la coșmaruri, reamintirea frecventă a experienţei, pierderea interesului în ceea ce privește activităţile preferate, creșterea sentimentelor de mânie, furie, agravarea stării de sănătate, dezvoltarea unei dorinţe de detașare de ceilalţi, dar și de sine și chiar probleme emoţionale grave, subliniază Healthy Place.

Recuperarea în urma unui astfel de episod traumatic este un proces dificil și de lungă durată. Acesta implică atât îngrijire medicală, pentru a evalua starea de sănătate și a analiza posibilitatea infectării cu o boală cu transmitere sexuală, o posibilă sarcină sau diverse răni sau alte probleme de ordin medical. Victimele violului sunt sfătuite să consulte un specialist în astfel de probleme, pentru a reuși să treacă mult mai ușor peste trauma psihică. De asemenea, sprijinul venit din partea familiei și a prietenilor poate contribui major la recuperarea victimei abuzurilor sexuale.

Citește și: Speranţe reale privind eradicarea cancerului de col uterin

Pentru a micșora și împiedica petrecerea acestor evenimente traumatizante, Europa FM încurajează toate victimele care au trecut prin astfel de episoade să se adreseze întotdeauna autorităţilor pentru a ajuta la prinderea și pedepsirea indivizilor care săvârșesc aceste fapte.