Cardiacii care gândesc pozitiv trăiesc mai mult

37

Pacienţii bolnavi de inimă care gândesc pozitiv au o speranţă de viaţă mai mare spre deosebire de persoanele care suferă de afecţiuni cardiace și care adoptă o atitudine negativă, susţin cercetătorii din Danemarca citaţi de Live Science.

Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au observat că pacienţii cu o atitudine pozitivă erau de două ori mai înclinaţi spre a face sport, iar activitatea fizică a fost motivul din spatele creșterii speranţei de viaţă, au arătat analizele. Persoanele care gândeau pozitiv aveau cu 42% mai puţine șanse de deces după cinci ani, spre deosebire de cei care gândeau negativ.

La studiu au participat aproximativ 600 de pacienţi trataţi la un spital din Danemarca, ce sufereau de afecţiuni ale arterelor coronare. În 2005 aceștia au fost rugaţi să răspundă la câteva întrebări legate de starea lor de spirit, dar și de frecvenţa exerciţiilor fizice. De-a lungul studiului, 80 dintre participanţi au decedat, iar dintre aceștia 30 aveau o atitudine pozitivă, în timp ce restul de 50 priveau lucrurile într-un mod negativ.

Cercetarea are însă și lipsuri. Oamenii de știinţă nu s-au concentrat asupra duratei sau a intensităţii activităţii fizice. Acest lucru ar putea influenţa legătura dintre rata mortalităţii și adoptarea unei atitudini pozitive.

Deși nu este încă stabilit dacă atitudinea pozitivă este cea care îi inspiră pe pacienţii cardiaci să practice sport, ori activitatea fizică este cea care le redă gândirea pozitivă, unul dintre cercetători, Susanne Pedersen, profesor de psihologie cardiac, subliniază că ambele posibilităţi sunt susţinute de dovezi.

Dr. Suzanne Steinbaum, specialist în cardiologie preventivă la Spitalul Lenox Hill din New York atrage atenţia asupra influenţei gândirii pozitive asupra sănătăţii inimii. În afară de faptul că încurajează practicarea sportului, această atitudine ajută la reducerea nivelului hormonilor de stres, îi determină pe oameni să îmbrăţișeze un stil de viaţă mai sănătos, incluzând aici o alimentaţie echilibrată, un somn odihnitor și evitarea obiceiurilor dăunătoare, precum fumatul.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.