Capcana medicamentelor mai ieftine de la 1 iulie

378

Începând cu 1 iulie, România va practica cel mai mic preţ european la medicamente, a anunţat luni ministrul român al Sănătăţii.

„De la 1 iulie România trece la cel mai mic preţ european la medicamente, aşa cum este normal şi cum confirmă şi contextul socio-economic. Preţurile nu pot fi similare celor din ţările cu PIB-uri mai puternice“, a spus ministrul Bănicioiu, citat de Digi24. Preţul medicamentelor din România puteau fi însă și de patru ori mai mare decât în alte state ale Uniunii Europene, spun jurnaliștii ProTV care citează evaluări ministeriale.

„Au fost discuţii şi cu Comisia Europeană, cu FMI, cu asociaţiile de producători şi distribuitori de medicamente, cu lanţurile de farmacii, ca să asigurăm distribuţia continuă şi să nu fie probleme în aprovizionare şi este finalizată toată procedura“, a mai spus ministrul, precizând că noile preţuri, mai mici cu 20%, au fost deja afișate pe site-ul Ministerului.

Măsura anunţată ieri a fost însă primită cu răceală de producătorii de medicamente generice, care au anunţat ministerul că nu vor mai importa și nici produce în jur de 1.200 de produse. Efectul acestei decizii motivate de scăderea profitabilităţii medicamentelor ieftine se va resimţi la buzunarul pacienţilor care vor trebui să plătească tot mult, pentru medicamentele mai scumpe.

„Efectul pentru pacient o să fie contrar celui dorit de autorităţi. Nu doar că medicamentele nu se vor ieftini, ba mai mult, când pacientul se va duce la farmacie va constata că, fiindcă medicamentele cele mai ieftine au dispărut, aceeași reţetă va costa mai mult“, a spus Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

DISTRIBUIE:
Alina Kartman
Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST. Are peste 8 ani de experiență în presa online din România și, atunci când nu scrie pentru ST, îmbină jurnalismul cu videografia și copywriting-ul la studioul KiteMedia.