Stresul, un dezavantaj chiar și pentru copiii de doi ani

257

Sărăcia stresează, iar stresul prostește. Proverbialitatea aceste fraze se sprijinește pe studii clinice recente care au arătat cât de tulburător marchează sărăcia nivelul cognitiv și șansele la o viaţă plenară ale copiilor născuţi în familii cu probleme financiare.

Copiii care provin din familii sărace riscă mult mai mult decât ceilalţi să se dezvolte insuficient din punct de vedere cognitiv, iar asta încă înainte de a începe grădiniţa. Jennifer Suor, doctorand în psihologie clinică, a monitorizat evoluţia a nu mai puţin de 201 de perechi mamă-copil, din familii cu venituri mici. Subiecţii au venit regulat la Centrul Familial „Mount Hope“, unde le-au fost prelevate mostre pentru măsurarea nivelului de cortizol (un indicator al stresului), la vârsta de doi, trei și patru ani.

„Am vrut să vedem dacă anumiţi factori de risc asociaţi traiului în sărăcie ar putea să se reflecte și în nivelul de cortizol înregistrat la acești copii. Apoi am urmărit dacă nivelurile acestui hormon pot prezice diferenţe semnificative în abilitatea de a gândi a copiilor“, a explicat Jennifer Suor.

De-a lungul cercetării, oamenii de știinţă au observat că micuţii care proveneau din căminuri instabile și care erau înstrăinaţi emoţional de cei care îi îngrijeau (de exemplu, cei care se mutau des și nu erau îngrijiţi mereu de aceeași persoană) aveau, încă de la vârsta de doi ani, un nivel ridicat al cortizolului. Copiii care doar proveneau din familii instabile aveau niveluri de cortizol mai scăzut. În plus, cercetătorii au notat că aceste niveluri înregistrate iniţial aveau tendinţa să rămână stabile de-a lungul perioadei de trei ani a studiului.

Coordonatorul studiului a dorit să puncteze că, pentru a verifica modul în care nivelul de cortizol/stres se corelează cu dizabilităţile cognitive, cercetătorii au încercat pe cât posibil să izoleze alţi factori. Concluzia lor a fost că, într-adevăr, ca urmare a specificului vieţii în sărăcie, copiii provenind din familii instabile financiar pot înregistra un regres faţă de alţi copii, încă dinainte de a ajunge la vârsta grădiniţei.

Foto: EurekAlert.org