Notes For An Epilogue: Cum arată latura uitată a României

80

În cadrul proiectului Notes For An Epilogue, fotograful Tamas Dezso a surprins imagini dintr-o Românie care pare să apună, unde locuitorii încă trăiesc în comuniune cu natura, departe de clădirile de beton, păstrând tradiţiile vechi ale poporului român.

„Tradiţia spirituală și patrimoniul fizic se dezintegrează simultan în România. Timpul începe să submineze tradiţii vechi de secole conservate în sate mici, în comunităţi de doar câteva case, precum și bastioanele industrializării forţate din epoca comunistă, care au devenit parte integrantă a istoriei recente din România”, scrie fotograful originar din Ungaria.

Prin acest proiect, început în 2011 și aflat încă în derulare, Dezso vrea să surprindă impactul perioadei de tranziţie de după căderea comunismului în România. El a început să exploreze clădiri construite în perioada de industrializare, devenite astăzi ruine și sate uitate de lume. Aici a întâlnit trei dintre personajele din fotografiile sale, pe Anastasia, Vasile și pe tânărul Ciprian. Ospitalitatea și sinceritatea cu care a fost întâmpinat de aceștia l-a suprins, povestește Dezso pentru publicaţia TIME. „Împărţeau imediat alimentele lor, chiar dacă aveau puţin. Îţi cereau să rămâi la cină, peste noapte”, își amintește fotograful. Totodată, el povestește că a fost primit ca și cum ar fi făcut parte din familie, iar gazdele i-au încredinţat cu candoare unele dintre cele mai ascunse secrete ale lor.

Despre Notes For An Epilogue au scris o serie de publicaţii importante, printre care TIME, San Francisco Chronicle sau San Francisco Examiner. Fotografiile realizate pănă acum în cadrul proiectului pot fi vizualizate aici.

Tamas Dezso și-a dedicat munca unor proiecte documentare fotografice care surprind universul de la marginea societăţii în Ungaria, în România și în alte regiuni din estul Europei. New York Times, National Geographic, GEO, Le Monde Magazine, The Sunday Times sau The British Journal of Photography sunt doar câteva dintre publicaţiile care i-au publicat fotografiile.