România noastră, dincolo de breaking news

102

O trecere în revistă a presei ultimelor zile arată o Românie descentrată. În timp ce jurnalele de știri promovează dispute și alinieri politice sau arestări de vameși corupţi pe bandă rulantă, o mostră din presa de azi dovedește că multe alte subiecte ne afectează ca societate, ca indivizi. Problemele sunt profunde și grave și cer nu doar soluţii administrative, ci și educaţie, moralitate, conștientizare și responsabilizare individuală.

După ce guvernul a eșuat în demersul de reglementare a consumului de plante etnobotanice, a venit rândul societăţii civile să iasă în stradă pentru a demonstra. Consumatorii, însă, sunt indiferenţi la apelurile de renunţare la etnobotanice. „Alcoolul e demodat”, susţine o elevă de 16 ani citată de Gândul. Pentru generaţia ei consumul de droguri ușoare devine tot mai „popular”. Cu privire la etnobotanice, tânăra spune că „toată lumea consumă și nimeni dintre cei pe care îi știu eu nu a păţit nimic. Din contră, ne simţim bine și ne cumpărăm împreună etnobotanice.” Se pare că, deși autorităţile anunţă sute de dosare penale, zeci de magazine închise sau arestări operate, consumatorii și comercianţii merg mai departe.

Românii folosesc masiv internetul pentru flirt. Ziarul Adevărul notează că 84% dintre români și-au surprins iubita sau iubitul trimiţând mesaje sau imagini indecente unei terţe persoane. Prin comparaţie, la nivel european media este de doar 16%. La noi, aceeași cifră de 16% îi reprezintă doar pe cei care au făcut acest lucru de la serviciu. Din altă perspectivă, 39% dintre români și-au creat o altă adresă de email decât cea personală pentru a flirta cu persoane necunoscute, de pe internet.

Generaţiile care urmează sunt tot mai reduse ca număr de persoane faţă de generaţia actualilor și viitorilor pensionari. Specialiștii de la Institutul Naţional de Statistică citaţi de HotNews confirmă că este în scădere numărul persoanelor din categoriile de vârstă 0-19 și 20-39, în timp ce crește numărul celor din categoria 40-60 și peste. Populaţia României este în scădere constantă. În luna decembrie 2010, s-au născut 9 copii la 1.000 de locuitori și au murit 13 persoane. În această lună populaţia a scăzut cu 6.979 de persoane. Nici la nivelul căsătorii/divorţ nu stăm mai bine. S-au înregistrat 2,1 căsătorii la 1.000 de locuitori, dar și 1,69 divorţuri.

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a afirmat recent că prostituţia trebuie obligatoriu legalizată. El estimează că în 2019 România va avea 160.000 de bărbaţi fără partenere. Ca atare „statul trebuie să ia în calcul legalizarea” prostituţiei dintr-un motiv cât se poate de simplu: altfel va crește agresivitatea bărbaţilor. Unii sociologi citaţi de România Liberă sunt de acord cu Lăzăroiu, alţii îl contrazic. Chiar dacă argumentul consilierului prezidenţial nu este acceptat de toţi, nota comună a sociologilor este aceea că legalizarea prostituţiei este benefică pentru că ar reduce criminalitatea colaterală, ar diminua riscul bolilor și ar însemna bani mai mulţi la buget.

S-a făcut un top al celor mai nesănătoase obiceiuri alimentare ale românilor. Se știe că bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul și cancerul sunt boli cu o prevalenţă tot mai mare în rândul populaţiei. Totuși, acestea pot fi reduse cel mai ușor prin metode la îndemâna oricui, schimbarea stilului de viaţă, în special a alimentaţiei. Cele mai nesănătoase obiceiuri alimentare ale românilor, notate de Mediafax/Gândul sunt binecunoscute. Pe primul loc se află faptul că principala masă a zilei este cina, bogată în calorii, consumată la ore târzii. Apoi, se consumă aceleași alimente zi de zi, fără varietate. Pe locul trei este consumul redus de fructe și legume. Prezenţa obligatorie a diverselor sosuri pentru orice mâncare este pe poziţia a patra. În finalul topului se află consumul de băuturi carbogazoase, care practic au înlocuit apa. (Mediafax)