România și Ungaria pot intra în incapacitate de plată

205

Deși ţările PIIGS au fost în atenţia presei în ultimele săptămâni, statele din Estul Europei vor intra în curând în vizor. Cele mai vizate sunt România și Ungaria, este de părere David Karsbol, economistul șef de la Saxo Bank.

   

    „În lipsa oricăror reforme semnificative, care reprezintă totodată o alternativă dificilă, ar trebui să ne aşteptăm la incapacitate de plată (default) în viitorul nu tocmai îndepărtat. Dar chiar dacă una sau mai multe dintre aceste ţări ar eşua şi ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile să fie în ordine atâta vreme cât majoritatea ţărilor G10 vor avea finanţe sustenabile. Problema este că nu au", spune oficialul Saxo Bank.

    În același timp, agenţia de evaluare financiară Fitch estimează că economia României va scădea cu 1% în acest an şi nu se aşteaptă la o ameliorare 'semnificativă' a ratingului acordat statului, a declarat Richard Hunter, managing director EMEA & Asia Pacific Fitch Ratings. 

     În opinia miliardarului George Soros, Europa se află în faţa unei inevitabile recesiuni în anul următor, urmată de ani de stagnare, deoarece politicile de răspuns la criza euro cauzează o spirală a descreșterii.