Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta

326

Omul înţelept își face iarna car și vara sanie. Ce nu spune proverbul este însă că peste jumătate dintre români își fac credit pentru car și peste o treime au cheltuieli lunare identice cu venitul încasat, deci nici vorbă să viseze la sanie.

Circa 60% dintre români au rate la bancă, iar 30% dintre ei ar mai lua un împrumut ca să îl „stingă” pe cel anterior. Spirala aceasta a datoriilor este întreţinută de faptul că 37% dintre români nu reușesc să rămână cu bani de la o lună la alta, iar 47% spun că la ei în familie nu se fac economii. Atunci când reușesc să pună bani deoparte, românii sunt motivaţi de gândul că vor fi nevoiţi să facă faţă unor situaţii neprevăzute. Toate acestea sunt rezultatele cercetării iSense Solutions, comandată de Kruk România cu ocazia Zilei fără Datorii, iniţiativă aniversată pe 17 noiembrie.

Deși puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai scăzute din Europa, în România sunt cele mai mari preţuri la mâncare și haine, notează Digi24. Astfel, deși salariile în Uniunea Europeană sunt mult mai mari decât în România, preţurile din România sunt foarte similare cu media europeană. Lactatele și ouăle sunt cu 0,8% mai ieftine, încălţămintea cu 3,2% mai ieftină, iar aparatele de uz casnic sunt cu 8,5% mai ieftine. În anul 2017, cele mai importante scumpiri din România au fost la ouă și la produse lactate: preţul ouălor a crescut cu 12,6%, cel al lactatelor în general cu 5,1%, iar cel al untului cu 19,9%.

Și din sectorul energetic vin vești privind creșterea preţurilor. Preţul energiei electrice şi al gazelor din România va avea o tendinţă de creştere, în contextul alinierii cu ţările europene, iar guvernul trebuie să spună ce consumatori poate subvenţiona în continuare, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Adevărul. „Poate fi un lucru bun pentru România şi pentru producătorii noştri, pentru că, în general, suntem exportatori de energie electrică şi, în momentul în care se vor dezvolta noi capacităţi de producţie din Marea Neagră, probabil vom deveni exportatori şi de gaze, deci un lucru bun pentru economia noastră. Dar va însemna creşterea preţului.”

În faţa provocărilor crescânde de ordin financiar, românii răspund cu o încredere ridicată în bănci, arată studiul iSense Solutions. Nu mai puţin de 83% spun că ar apela la o astfel de instituţie în cazul în care ar avea nevoie de bani. Mult mai puţini, însă un procent destul de ridicat – 14% –, spun că ar lua un împrumut de la o instituţie financiară nebancară, dacă o bancă le-ar refuza împrumutul.

Cei refuzaţi de bănci pentru că nu și-ar putea achita creditele devin o pradă mult prea ușoară pentru cei dispuși să împrumute în condiţii speciale. Un reportaj din seria „În premieră” arată că instituţiile financiare nebancare fixează dobânzi uriașe, dublate de alte clauze abuzive, în contracte pe care le adresează unor clase deja vulnerabile financiar, asigurându-și astfel câștigul fără probleme. Statul este, deseori, depășit de problemele celor care se descoperă datori pe viaţă.