Catalanii, refuzaţi să organizeze referendum pentru separarea de Spania

14

Administraţia centrală spaniolă a refuzat cererea liderului catalan Artur Mas de organizare a referendumului care ar permite regiunii de nord-est să se separe de restul ţării.

Catalunia este cea mai dinamică regiune a Spaniei, din punct de vedere economic. De aceea, locuitorii sunt nemulţumiţi de faptul că taxele pe care le plătesc ajung să finanţeze zone în care nu se depun suficiente eforturi de creştere economică.

Spre dezamăgirea lor însă, premierul Mariano Rajoy a respins cererea lui Mas, subliniind încă o dată că un eventual referendum ar putea fi cerut şi organizat doar de către administraţia centrală.

În replică, Mas a solicitat negocierea unui regim fiscal diferenţiat, favorabil Cataluniei, dar a insistat asupra necesităţii organizării unui referendum. Ţinând cont de situaţia tensionată şi bazându-se pe susţinerea a peste 50% dintre catalani în această problemă, Mas a ameninţat că va solicita alegeri anticipate în ţară, dacă Rajoy va continua să blocheze referendumul, arată Radio Voice of Russia.

„Dorim să fim o ţară europeană şi toţi banii noştri să rămână aici. Avem deja propria limbă, avem propria cultură şi ne-am săturat. Este destul!", a declarat unul dintre catalanii ieşiţi în stradă în cadrul unui protest amplu din septembrie 2012.

Catalunia este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană şi care are statutul de regiune autonomă. Regiunea are o suprafaţă de 31.950 km², o populaţie de 7,5 milioane de locuitori şi are capitala la Barcelona.