Creștinii, victime ale „epurării etnice” în Siria

46

În timp ce atenţia lumii este concentrată asupra abuzurilor privind drepturile omului exercitate de forţele anti-guvernamentale din Siria, puţini știu că militanţii extremiști islamici au expulzat cea mai mare parte a creștinilor din Homs.

Militanţii au alungat 90% dintre creștinii din Homs și le-au ocupat casele, informează agenţia de știri catolică Fides, care citează un comunicat al Bisericii Ortodoxe Siriene. Nota informativă reclamă existenţa unui proces de „epurare etnică a creștinilor", pus în aplicare de membrii brigadei Faruq, o grupare islamistă extremistă care are legături cu Al-Qaida.

Potrivit estimărilor, circa 10% din populaţia de 23 de milioane a Siriei sunt creștini care, în general, și-au arătat sprijinul pentru președintele Bashar Assad, un musulman șiit care a protejat, până acum religiile minoritare. Însă cea mai mare parte al musulmanilor din Siria sunt suniţi, adică au vederi opuse șiiţilor.

Creștinii sunt ţinte ale atacurilor extremiștilor și în alte orașe. În Aleppo, o mașină a explodat în vecinătatea școlii de preoţi franciscani, a relatat Vicarul Apostolic al orașului sirian, citat de Christian Post. Și în Damasc au avut loc explozii. „Acestea sunt semne rele pentru minorităţi," a declarat vicarul, înainte de a-și mărturisi încrederea că „pacea se poate întoarce: pentru aceasta ne rugăm noi, creștinii, constant."