Socialiștii din Spania pierd umilitor alegerile locale

9

Partidul aflat la putere în Spania a suferit duminică o înfrângere umilitoare la alegerile locale, fiind considerată drept cea mai grea înfrângere din ultimii 30 de ani. Oamenii au votat cu opoziţia conservatoare și au protestat faţă de cea mai mare rată a șomajului din lumea industrializată.

Alegerile locale au vizat 8.116 primării, 68.400 de posturi de consilieri locali și 824 de membri pentru parlamentele regionale în 13 din cele 17 regiuni semi-autonome. Rezultatele parţiale după numărarea a 63,37% dintre buletinele de vot arată că socialiștii au primit doar 27,85% din susţinerea populaţiei faţă de 36,86% cât au primit conservatorii din Partidul Popular. Barcelona oferă un exemplu elocvent al pierderii puterii, în condiţiile în care metropola fusese condusă de socialiști neîntrerupt din anul 1979. „Ne confruntăm cu o seară dificilă și o depreciere foarte clară în ochii poporului spaniol, lucru pe care îl înţelegem perfect", a spus Elena Valenciano, purtătoarea de cuvânt a echipei de campanie a socialiștilor.

În mai multe pieţe centrale ale marilor orașe, din Barcelona până în insula Mallorca oamenii au protestat faţă de guvernarea ineficientă care a dus ţara în ruină. Rata șomajului este de 21,19%, fiind cea mai mare din lumea industrializată. Pentru tinerii sub 25 de ani rata șomajului atinge 44,6%. Anul viitor vor avea loc alegeri generale iar liderul opoziţiei Mariano Rajoy și Partidul Popular sunt văzuţi ca favoriţi faţă de Partidul Socialist al actualul premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.