Toţi ochii sunt îndreptaţi spre Spania

106

De acum două săptămâni, Spania a intrat pe radarul întregii lumi, alături de Greciaşi situaţia celor două state a fost pe agenda liderilor din statele G7, care au discutat marţi.

Miniştrii de Finanţe ai statelor G7 s-au angajat să colaboreze pentru stabilizarea economică a Spaniei şi Greciei, după o teleconferinţă a reprezentanţilor celor mai industrializate naţiuni ale lumii: Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA şi Canada.

La mijlocul lui mai, Bankia, a treia mare bancă spaniolă, a fost nevoită să ceară un ajutor de stat de 19 miliarde euro, ca urmare a deciziei clienţilor băncii de a retrage 1 miliard de euro într-o săptămână. În urma acestei situaţii, Spania se află în atenţia pieţelor financiare, investitorii fiind îngrijoraţi că ţara nu va putea să îşi respecte singură obligaţiile financiare şi va fi nevoită să ceară ajutor extern.

Cu toate că Germania insistă pe lângă Madrid să solicite sprijin extern, ministrul spaniol pentru Buget, Cristobal Montoro, a declarat că nu este cazul unei asemenea cereri, întrucât Spania nu poate, tehnic, să facă obiectul unei salvări.

Afirmaţia ministrului este justificată. Economia Spaniei este a patra ca mărime din zona euro, reprezentând 12% din PIB-ul total al regiunii, comparativ cu 6% în cazul Irlandei, Portugaliei şi Greciei luate la un loc. Astfel, Spania nu poate face obiectul unui program de salvare din cauza dimensiunii economiei. În cazul în care planurile de salvare a Irlandei, Portugaliei şi Greciei au constat în 85 miliarde de euro, 78 de miliarde de euro, respectiv 292 miliarde de euro, susţinerea financiară a Spaniei ar fi un efort financiar copleşitor.