Problema vălului islamic naște tensiuni în Turcia

202

În perspectiva alegerilor parlamentare, Turcia începe să se confrunte cu o nouă criză în tensiunea religie-secularism. Activiștii religioși acuză discriminarea femeilor din politică ce insistă să poarte capul acoperit cu hijab.

Legislaţia seculară din Turcia interzice îmbrăcămintea islamistă în școli și instituţii guvernamentale, iar dezbaterea s-a mutat acum asupra profilului viitorilor parlamentari. Dintre cele 78 de femei nominalizate de partidul de guvernământ numai una singură este purtătoare de hijab. Observatorii notează că în regiunea unde candidează, departe de a fi un fief al partidului, ea este poziţionată penultima pe o listă de 14 candidaţi. „Nominalizarea ei este simbolică", spune comentatorul politic Metehan Demir citat de AP. „Partidul vrea să evite o criză. Altfel ar fi așezat-o spre vârful listei.”

Ca atare, oferta electorală a partidului și-a atras criticile activiștilor interesaţi de o prezenţă mai susţinută a femeilor credincioase în forurile legislative. „Nominalizarea unei candidate cu capul acoperit e un gest care să pună capăt încălcării drepturilor acestor femei", spune Neslihan Akpinar Arikan, purtătoare de cuvânt a campaniei Fără candidate cu capul acoperit, Fără voturi. „Nominalizarea din partea partidului de guvernământ a unei femei fără șanse reale nu este un gest suficient.”

În prezentarea candidaţilor, premierul Erdogan nu a făcut nicio menţiune cu privire la portul islamic, în schimb a dat semnale că va aborda problema după alegerile din 12 iunie. Soţia și fiicele lui Erdogan poartă capul acoperit cu hijab, iar partidul său a denunţat legile seculare care restricţionează purtarea voalului. Erdogan însă se ferește de o confruntare cu grupările seculare până după alegeri.

În 1999 deputata Merve Kavakci (foto) a purtat capul acoperit, dar nu a putut să depună jurământul din pricina zgomotului produs de parlamentarii nemulţumiţi. Fatma Bostan Unsal, o altă activistă, a trebuit să își susţină unul dintre examenele de doctorat în afara ţării, întrucât nu a fost acceptată la examinarea din cadrul universităţii cu capul acoperit.