Schismă: Patriarhia Rusiei suspendă relaţiile cu Patriarhia Ecumenică

164

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a dispus întreruperea relaţiilor cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, după ce aceasta a demarat procedura de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Decizia a declanșat o veritabilă schismă, comparabilă ca impact, spun analiștii, cu Marea Schismă, din 1054.

Sinodul a hotărât încetarea completă a comunicării euharistice cu Patriarhia Ecumenică, după ce, luna trecută, a întrerupt relaţiile oficiale cu aceasta.

„Sfântul Sinod a luat decizia întreruperii contactelor cu Patriarhia de la Constantinopol”, a declarat mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a aflat luni la Minsk pentru Sinodul Bisericii Ruse. Sinodul a apreciat că Patriarhia Constantinopolului a comis „o acţiune anticanonică fără precedent”, care urmărește să distrugă fundamentele sistemului canonic ortodox.

Reacţia Moscovei (prin decizia adoptată la Minsk) confirmă schisma religioasă dintre BORu și Patriarhia Ecumenică, prima mare schismă în lumea creștină din perioada modernă și contemporană, așa cum o califică editorialistul Dorin Popescu pentru Hotnews.

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol și-a justificat hotărârea în cinci puncte, între care a menţionat reinstituirea jurisdicţiei asupra Ucrainei şi anularea propriei hotărâri din anul 1686, de a trece Mitropolia Kievului sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei. În ceea ce privește consecinţele Patriarhia ecumenică s-a angajat „Să apeleze la toate părţile implicate pentru a se evita însuşirea bisericilor, a mănăstirilor şi a altor proprietăţi, precum şi orice alt act de violenţă şi represalii, astfel încât pacea şi iubirea lui Hristos să prevaleze”.

De asemenea, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a anulat anatema impusă de Biserica Rusă conducătorilor celor două biserici ucrainene canonice.

Pe teritoriul Ucrainei, funcţionează trei structuri religioase ortodoxe, între care doar două sunt canonice. Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată BORu este considerată cea mai influentă dintre structurile canonice, slujind în limba rusă mai ales celor circa 8 milioane de ucraineni de etnie rusă. Kievul a acuzat Biserica Ortodoxă Rusă că ar fi un instrument cu ajutorul căruia Kremlinul justifică expansionismul rusesc şi îi sprijină pe rebeli.