Senatorii juriști spun „nu” parteneriatului gay în România

479

Propunerea legislativă vizând aprobarea parteneriatelor civile între persoane de același sex s-a lovit frontal de opoziţia senatorilor juriști.

Membrii Comisiei Juridice din Senat au respins ieri, în unanimitate, reglementarea parteneriatului civil, argumentând că toate propunerile legislative cuprinse în iniţiativa legală sunt deja bine reglementate de legislaţia românească.

Senatorul Marinică Dincă și senatorul Ioan Chelaru sunt doi dintre politicienii care au subliniat că actele legislative în vigoare acoperă domeniul vizat de propunerea legislativă, potrivit HotNews.

Senatorul Cristian-Petru Bodea a adus în discuţie însă și un factor subiectiv. „Românii, în general, prin religie şi conservatorismul lor, în acest moment nu cred că vor, şi e destul de clar asta, o astfel de recunoaştere”, citează Digi24.

În replică la motivaţia formulată de senatori, parlamentarul independent Remus Cernea, cel care a propus legea, a declarat că „nu există niciun fel de obiecţie (…) decât prejudecăţile de ordin homofob și conservatorisme de inspiraţie religioasă. Legea de faţă ar trebui să fie votată în unanimitate de către Parlament, să vină în întâmpinarea unor oameni care chiar sunt în nevoie și ale căror drepturi nu sunt recunoscute în ţara noastră.”

Potrivit proiectului legislativ, persoanele care doresc să încheie un parteneriat civil trebuie să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, cel puţin unul dintre ei să fie cetăţean român sau cetăţean străin ori apatrid domiciliat în România și niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau parte a unui alt parteneriat civil.

Recunoașterea parteneriatului s-ar face printr-un contract semnat la notar și înregistrat într-un Registru notarial pentru evidenţa parteneriatelor civile.

Membrii parteneriatului ar urma să opteze, la încheierea contractului, pentru comunitate legală, separaţia bunurilor sau comunitate convenţională. De asemenea, dacă un membru al parteneriatului nu are asigurare medicală, el poate beneficia de servicii medicale în baza asigurării celuilalt partener, fiind considerat aparţinător.

Iniţiativa urmează să fie dezbătută în Senat.