Ucraina, la un pas de război civil

162

Marţi, în oraşul ucrainean Kramatorsk au avut loc schimburi de focuri intense între militanţii proruşi şi serviciile de securitate ale guvernului, înregistrând şi victime. 

Marţi, în oraşul ucrainean Kramatorsk au avut loc schimburi de focuri intense între militanţii proruşi şi serviciile de securitate ale guvernului, înregistrând şi victime.

Aceasta este prima operaţiune de amploare de când guvernul ucrainean a promis că va lua măsuri împotriva rebelilor care au ocupat clădirile guvernului în estul ţării, potrivit ministrului de apărare. După un schimb de focuri, armata a reuşit să preia din nou controlul aeroportului din Kramatorsk, ocupat până atunci de militanţi proruşi.

Operaţiunea, numită de guvern antiteroristă, s-a soldat cu cel puţin patru morţi şi doi răniţi. Preşedintele în funcţiune, Oleksandr Turchynov, a declarat că această acţiune a fost doar prima dintr-un serie de acţiuni menite să recapete controlul asupra estului, notează theguardian.com.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că aceste acţiuni din partea guvernului ucrainean sunt neconstituţionale şi a apelat la secretarul ONU, Ban Ki-moon, cerându-i ca ONU să le condamne şi să ia măsuri împotriva lor. SUA sprijină mişcările guvernului de la Kiev, deoarece consideră că acesta trebuie să ia o anumită atitudine în faţa grupurilor armate. Jay Carney, secretar de presă la Casa Albă, a spus că autorităţile ucrainene au încercat în repetate rânduri să caute o soluţie paşnică şi să negocieze cu grupurile proruse din estul Ucrainei, pentru a evita folosirea forţei, dar nu a fost posibil.

Fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, susţine că ţara se află la un pas de un război civil şi subliniază faptul că în timpul conducerii sale nu au fost folosite niciodată metode de genul acesta împotriva radicalilor sau a extremiştilor. Ianukovici a mai precizat că operaţiunile speciale din est au fost comandate de către guvern în urma unei întâlniri a acestuia cu CIA. Se pare că această afirmaţie este adevărată, după cum a declarat şi o sursă din interiorul guvernului pentru Ria Novosti.

Un conflict între Rusia şi Ucraina ar reprezenta o ameninţare pentru Europa, motiv pentru miniştrii Departamentelor de apărare din statele membre ale UE s-au întâlnit ieri, la Luxembourg, pentru a discuta despre poziţia NATO vizavi de criza din Ucraina.