Când perfecţionismul îţi distruge sănătatea

434

Perfecţionismul poate fi ușor comparat cu o sabie cu dublu tăiș. Pe de-o parte te ajută în ascensiunea personală și profesională, însă, pe de altă parte, dorinţa de a atinge perfecţiunea îţi poate periclita sănătatea în multe feluri.

„Promovăm întotdeauna perfecţionismul și beneficiile acestuia asupra realizărilor academice și profesionale, dar este un factor atât de puternic, ce cauzează atât de multe boli, încât cred că medicii ar trebui să îl ia în evaluarea pe termen lung a sănătăţii pacientului”, a declarat dr. psiholog Danielle Molnar, de la Universitatea Brock, citată de Daily Mail.

Există trei tipuri de perfecţioniști, potrivit cercetărilor coordonate de Gordon Flatt, profesor de psihologie la Universitatea York. În primul rând sunt perfecţioniștii care se orientează după propriile standarde înalte de perfecţiune. Apoi sunt cei care le impun celorlalţi standarde exigente. Nu în ultimul rând, sunt cei cărora alţii le cer atingerea perfecţiunii.

Un studiu efectuat de dr. Molnar arăta că acest grup din urmă este și ce mai expus riscului de a experimenta suferinţă fizică. Rezultatele demersului au arătat că persoanele din această categorie și-au luat mai multe zile libere pe caz de boală, au mers mai des la medic și aveau o stare de sănătate fizică mai slabă, comparativ cu ceilalţi.

Perfecţionismul cauzează și foarte mult stres, punctează prof. Flatt, iar acest lucru are consecinţe negative asupra organismului. În urma unui studiu care a inclus 100 de pacienţi ce au suferit un infarct, expertul a observat că perfecţioniștii și-au revenit mult mai greu după acest episod. Situaţia a fost explicată de trei factori prezenţi în vieţile perfecţioniștilor: „Stresul rezultat din presiunea pe care și-o exercită asupra lor, emoţiile negative cronice provenind din faptul că nu resimt niciodată sentimenul de fericire în urma realizărilor și lipsa sprijinului social”, susţine prof. Flatt. Mai mult, această grupă era expusă unui risc mult mai mare de a dezvolta probleme de inimă mai târziu.

Mai departe însă, studiile arată că cei aflaţi în goana după atingerea unor standarde înalte ajung chiar să plătească cu propria viaţă preţul perfecţionismului. Cercetătorii canadieni de la Universitatea Trinity Western au monitorizat timp de 6 ani și jumătate circa 450 de persoane de peste 65 de ani, scrie Live Science. La finalul perioadei au observat că perfecţioniștii aveau un risc de 51% de a muri, comparativ cu restul participanţilor.

Nu întotdeauna perfecţionismul este un lucru negativ însă. Într-un studiu ulterior, efectuat pe pacienţi cu diabet de tipul 2, experţii au observat exact situaţia opusă. În acest caz, perfecţioniștii au avut un risc cu 26% mai mic de a muri, comparativ cu ceilalţi participanţi. Cercetătorii suspectează că situaţia ar putea fi explicată de rigurozitatea cu care pacienţii au grijă de starea lor de sănătate, de la verificarea cu grijă a glicemiei până la urmarea unei diete stricte.

Citește și: Capcanele în care cad perfecţioniștii

Foto: stockvault.net