6 august 1945: ziua care a schimbat lumea pentru totdeauna

296

La ora locală 8:15 AM, supravieţuitorii, rudele celor decedaţi, oficialii şi delegaţii străini prezenţi în Hiroshima au păstrat un moment de reculegere la fix 68 de ani de la prima explozie a unei bombe atomice. Ziua de 6 august este una dintre zilele care au schimbat lumea pentru totdeauna.

„Împărtăşim durerea resimţită de supravieţuitori, marcaţi de cicatrice vizibile şi invizibile, de boli, de suferinţe şi de excludere socială. Însă promitem să facem tot ce ne stă în putere pentru a elimina răul provocat de armele nucleare şi să clădim o lume a păcii", a declarat Kazumi Matsui, primarul oraşului Hiroshima.

Iar mesajul primarului are ecou în inima celor prezenţi. „Dacă locuitorii planetei ar putea să iubească Pământul şi pe semenii lor sfârşitul războiului nu ar rămâne doar un vis frumos", a declarat un bărbat care avea 14 ani la data atacului.

Pe 6 august 1945, la ora 8:15, piloţii de la bordul avionului de bombardament Enola Gay au lansat prima bombă atomică folosită într-un conflict militar deasupra oraşului japonez Hiroshima. Din avion s-a văzut doar că oraşul de numai 350.000 de locuitori a fost acoperit de un nor gros de praf. Pilotul Paul Tibbets (la acea dată în vârstă de 30 de ani) a simţit că şi-a îndeplinit datoria patriotică, dar Robert Lewis, copilotul bombardierului american, a exclamat: „Dumnezeule, ce am făcut?"

Niciunul dintre ei nu bănuia ce masacru a provocat explozia la sol. Bomba a ucis prin carbonizare instantaneu aproximativ 70.000 de persoane şi încă 200.000 de persoane în orele şi zilele următoare, ca urmare a rănilor şi radiaţiilor puternice. Fiecare clădire pe o rază de 2,5 kilometri a fost distrusă complet, suflul exploziei a spart geamuri pe o rază de 16 kilometri, iar explozia s-a simţit până la 60 de kilometri în depărtare.

Japonezii nici nu ştiau ce s-a întâmplat, dar atacul şi natura bombei au fost confirmate de preşedintele american Truman, la 16 ore după explozie. Preşedintele a ameninţat că atacul se va repeta, în cazul în care Japonia nu va accepta termenii şi condiţiile păcii care ar fi pus capăt războiului.

La timpul aruncării celor două bombe atomice, deşi războiul din Europa se terminase prin capitularea necondiţionată a Germaniei, Imperiul Japoniei și Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război. Întrucât Japonia nu a răspuns favorabil, trei zile mai târziu, americanii au lansat o a doua bombă atomică, în oraşul japonez Nagasaki, cauzând moartea a 40.000 de persoane. Japonia a capitulat pe 15 august, ziua încheierii războiului.